ГРОШІ

Національний банк України з 13 серпня знизив облікову ставку з 7 до 6,5%  річних

Це вже друге зниження в цьому році. Перше сталося в червні — тоді Нацбанк також зменшив облікову ставку на 0,5 відсоткового пункта і закріпив її на рівні 7%. А попередня ставка — 7,5% — трималася на незмінному рівні з березня 2012 року. 

Ресурсна база зросла

Директор департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, пояснюючи чергове зниження облікової ставки, нагадала, що остання — базовий орієнтир монетарної політики і сигнал учасникам ринку про те, що регулятор проводить політику, спрямовану на здешевлення кредитних ресурсів. А нинішньому рішенню НБУ, за її словами, посприяло кілька чинників.

Насамперед вона виділила нульовий рівень інфляції з початку року. Так, дефляція в Україні в липні становила 0,1%, а загалом за січень-липень інфляція становила 0,1%. Крім того, на рішення вплинули: низьке ринкове очікування зростання цін, істотне зростання ресурсної бази банків, що свідчить про довіру населення до цих фінансових установ. З початку року депозитна база збільшилася на 17,8%, і це в національній грошовій одиниці. При цьому доларизація депозитів зменшилася на 5%. Також зростає терміновість вкладів — на 4% у бік довгостроковості.

Представник НБУ переконана, що зниження облікової ставки до 6,5% (такий показник є історичним мінімумом для України) сприятиме подальшому зниженню відсоткових ставок за кредитами і підвищенню доступності таких ресурсів для громадян. Крім того, такий крок стане чинником, який підтримає реалізацію Державної програми активізації економічного зростання на 2013—2014 роки, над виконанням якої нині працюють уряд та Нацбанк. Підтвердила вона свою впевненість статистичними даними. Так, середньозважена відсоткова ставка за кредитами у національній валюті зменшилася до 15,7% у липні цього року з 17,6%  — у грудні минулого. Тобто середня вартість такого фінансового ресурсу впала майже на 2%.

Читайте також: Формула для заробітчан

Вплив незначний

Рішення НБУ знизити облікову ставку та заяви про те, що подешевшають кредитні ресурси в комерційних банках, на прохання «УК» прокоментував старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Насамперед експерт зауважив, що, на жаль, в Україні поки що механізм облікової ставки не працює так, як у розвинених країнах, наприклад у Європейському Союзі чи Америці. Працює, за його словами, механізм у західних країнах таким чином: за наявною обліковою ставкою банки можуть взяти в центробанку будь-яку кількість ресурсів — мільйон, мільярд — скільки потрібно. А в Україні фінансові установи не можуть користуватися цим, бо є істотні обмеження.

Олександр Жолудь констатує, що банки в нашій державі здебільшого залучають кошти у вигляді депозитів, насамперед населення. Експерт зауважує, що згідно зі статистичними даними депозитні ставки з початку року знижуються, але це в принципі було так і коли НБУ тримав облікову ставку, і коли коригував її у бік зменшення. Тож є справді процес зниження ставок за депозитами, а відповідно й за кредитами у 2013-му. Та в першу чергу на кредитну політику впливає депозитна, а облікова ставка — значно менше.

Казати про те, що облікова ставка взагалі не впливає, — не зовсім коректно, вважає Олександр Жолудь. Вона принаймні показує, як Нацбанк бачить ситуацію на ринку, навіть якщо й не дає під цей відсоток будь-яку суму коштів.

Інші експерти, які коментують рішення Нацбанку в Інтернеті, також наголошують на тому, що в нашій країні зв’язок між вартістю кредитних ресурсів і величиною облікової ставки не працює. Тому дехто переконаний, що після зниження ставки кредити не подешевшають, а дехто вважає, що вартість ресурсів для кінцевих позичальників зміниться, але мінімально.