Ситуація на валютному ринку країни неабияк бентежить фахівців і населення, адже гривня продовжує стрімкий шлях падіння щодо головних валют світу. Так, учора, за інформацією компанії «ІнтерБізнесКонсалнтинг», міжбанківський ринок відкрився зростанням долара у продажу станом на 10 ранку 14,5 гривні за одиницю американської валюти, а вже о 12 годині він піднявся до позначки 14,9 гривні. Якби міжбанк та регулятор поводилися пасивно, то 27 серпня ситуація на валютному ринку, на переконання багатьох аналітиків, була б дуже важкою.

Так, 26 серпня заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Ігор Львов попередив, що якщо Нацбанк України 27 серпня не вийде на міжбанк з інтервенцією, то курс національної валюти впаде ще більше — до 15 гривень за долар. Утім, на його думку, такий вихід на міжбанк лише тимчасово зупинить цю небезпечну тенденцію, і щоб такого не спостерігалося надалі, потрібно терміново розв’язувати цю проблему комп лексно.

Експерт переконаний, що вкрай важливо встановити максимально допустимі курсові відхилення на валютних торгах (у діапазоні плюс-мінус 2%), а також вести наполегливу боротьбу зі спекулянтами.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин днями заявив, що такий стан речей на валютному ринку країни виник через погіршення очікувань учасників ринку в умовах ведення воєнних дій. До того ж він переконаний, що заходи, яких нині вживає НБУ, не ефективні, адже скеровані на те, щоб вилучити долари та євро в експортерів (вимога про 100-відсотковий продаж валютних надходжень).

Василь Юрчишин, як і його колеги-експерти, також наголошував, що деякі учасники ринку використовують спекулятивні операції, цілеспрямовано підвищуючи котирування.

Але всі ці висловлювання були до 27 серпня. І виявляється, експерти «розворушили» регулятор. 

27 серпня керівництво Нацбанку провело нараду із представниками фінансових установ, де регулятор домовився з головами банків про зниження курсу гривні й таки озвучив засоби для досягнення цього. Нацбанк повинен переглянути формування фінустановами портфельних цінних паперів і вилучити той додатковий обсяг доларів, який повинен з’явитися на міжбанку.

Також банкіри та регулятор домовилися про зниження до кінця цього тижня безготівкового курсу долара до рівня 12,5—13 гривень.

Тим часом станом на ранок 27 серпня курс продажу (пара долар — гривня) в банках був таким: ПУМБ — 14,45; «Надра» — 14,3; Ощадбанк — 14,3; Сбербанк Росії — 14,3; Райффайзен Банк Аваль — 14,4. Найнижчий курс, за яким можна купити американську валюту за українські гривні 27 серпня, серед великих фінансових установ спостерігався, приміром, у Приватбанку — 13,95.

Проте коли кореспондент «УК» подзвонив в одне з найбільших відділень цієї фінустанови у столиці, то менеджер відповів, що продати в одні руки вони можуть 500 доларів, якщо той, хто хоче їх купити, — клієнт Приватбанку. Інакше долари в цій фінустанові, яка продає їх за прийнятним курсом, придбати неможливо.

Днями мій родич намагався купити американську валюту в багатьох відділеннях банків Києва, але не зміг — доларів не було. Знайшов лише в одному з обмінників і дуже хвилювався, чи не підсунуть йому фальшиві купюри, бо, звісно, це не банки.

Непогано, що все-таки банкіри та регулятор зійшлися у центробанку і накреслили план дій. Чекати кінця тижня залишилося недовго. Тоді ми й побачимо, чи ці заходи змінять докорінно дуже серйозну ситуацію на валютному ринку.