АКТУАЛЬНО

Державна іпотечна установа знизила ставки рефінансування до 15,3%

14 березня цього року Наглядова рада Державної іпотечної установи підтримала рішення про зниження ставки рефінансування з 18% до 15,3%. Таким чином щомісячні витрати родин позичальників з обслуговування кредиту знизяться приблизно від 500 до 1000 гривень. Про це повідомив під час урядового брифінгу голова правління ДІУ Валентин Рибачук.

За його словами, загальна кількість рефінансованих кредитів із дня створення ДІУ становить приблизно 8 тисяч на 1,5 мільярда гривень. При цьому Валентин Рибачук зазначив, що більш як половина кредитів (51,7%) мають щомісячний платіж від 1 до 3 тисяч гривень, 19,3% — менш ніж 1 тисяча гривень і лише 29% позичальників платять щомісяця від 3 до 8 тисяч гривень. «Структура платежів наглядно демонструє, що кредитами за програмою ДІУ можуть скористатися не тільки забезпечені громадяни, а й люди з середнім рівнем доходів», — зазначив голова правління установи. Крім того, Валентин Рибачук повідомив, що з початку року ДІУ рефінансувала 137 кредитів фізичних осіб на суму 26,3 мільйона гривень. Тільки з початку квітня було рефінансовано 93 кредити на суму понад 18,5 мільйона гривень.

Кредити за програмою ДІУ стали доступнішими. Фото Володимира ЗAЇКИ

Валентин Рибачук також поінформував, що у цьому році ДІУ планує додатково профінансувати добудову більш як 10 будинків. «Зараз на розгляді установи перебуває понад 10 заявок від забудовників. Це дасть можливість профінансувати завершення будівництва понад 150 тисяч квадратних метрів житла», — підкреслив він, додавши, що з 27 житлових будинків, добудову яких фінансувала ДІУ, 16 уже введені в експлуатацію, а інші будуть здані цього року.

Водночас посадовець зауважив, що ДІУ отримує мінімальний прибуток від рефінансування кредитів, оскільки залучає кошти на фондовому ринку під 14,3% річних, а ставка рефінансування іпотечних кредитів становить 15,3%. «Головне для установи те, що за кожним кредитом стоїть звичайна українська родина. Кожен рефінансований кредит — це вирішення житлового питання для ще однієї сім’ї. А за результатами роботи у 2012 році таких сімей було 1231», — наголосив Валентин Рибачук.