МЕДРЕФОРМА

У рамках Всеукраїнської освітньої кампанії медики безкоштовно отримують спеціалізовану періодику 

Система охорони здоров’я у нашій країні давно підійшла до тієї критичної межі, за якою — прірва. Тож її реформування — один з найбільш актуальних напрямків перетворень у суспільстві. Та ні нові закони, ні схеми реорганізації медичних закладів, якими б сучасними вони не були, не зможуть працювати на повну потужність, якщо не відповідатиме сучасним вимогам професійний рівень українських лікарів. «Відсутність професійних знань у медицині, — влучно зазначив з цього приводу народний депутат України, член Комітету ВР з питань охорони здоров’я Віктор Корж, — не компенсуєш нічим, тож без масштабної просвітньої акції нам не обійтися». 

Саме тому на початку цього року — за ініціативи профільного парламентського комітету і фінансової підтримки фармкомпанії «Nycomed: a Takeda Compani» та Міжнародного благодійного фонду сприяння розвитку медичної й фармацевтичної науки та освіти «Ланцет» — була започаткована масштабна освітня кампанія «Сучасні медичні знання — кожному лікареві». У її рамках 7 тис. вітчизняних неврологів (а це практично всі фахівці цього напрямку) та 5 тис. терапевтів отримають передплату на вузькопрофільні медичні журнали, а також візьмуть участь у семінарах, які проводитимуть провідні лікарі-практики. 

Відтепер наші лікарі щомісяця, хоч загальна вартість передплати — понад 10 млн грн, безкоштовно отримують профільні журнали «Therapia. Украинский медицинский вестник» і «The Lancet Neurology». «У цих виданнях — актуальна інформація про розвиток медичних технологій, появу нових лікарських засобів, новітні методи діагностики й лікування, — роз’яснює голова компанії «Nycomed: a Takeda Company» в Україні Євген Заїка. — Чому саме ці видання, зрозуміло: терапія — найпоширеніша лікувальна спеціальність, а інсульт, якщо говорити про серцево-судинні захворювання, нині є лідером серед причин смертності». Окрім того, за офіційними даними, в Україні понад 160 тис. дітей першого року життя мають проблеми нервово-психічного характеру, упоратись з якими без сучасних знань просто неможливо.

Крім періодики, медики також отримають сучасний «Класифікатор лікарських препаратів» — довідкове видання для лікарів усіх спеціальностей, котре особливо доречним буде у сільській місцевості, де лікарі досі користуються довідниками 30-40-річної давності, а також для провізорів і фармацевтів. У ньому — найсвіжіша інформація про всі лікарські засоби, зареєстровані в Україні, основні показання й протипоказання призначень, спосіб використання й дози, а також інші потрібні відомості. Ще одне видання, яке потрапить на стіл лікарів у рамках зазначеної акції, — «Опека пациента в практике врача и провизора», що є українським випуском одного з найбільш популярних британських довідників і водночас компетентним джерелом інформації про клінічні та фармацевтичні аспекти раціонального використання ліків у щоденній медичній практиці.