ПІДСУМКИ

В пілотних регіонах має з’явитися 160 центрів первинної медико-санітарної допомоги 

Рік, що минає, був позначений стартом медичної реформи, тому зміни в галузі охорони здоров’я стосувалися передовсім первинної ланки. «З первинним видом допомоги стикається кожен із нас. 80% населення повинні починати й закінчувати медичну допомогу саме на цьому рівні», — наголосив міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко, підбиваючи підсумки роботи галузі в 2011 році. Найсуттєвіші  зміни, за його словами, відбулися в медицині пілотних регіонів  — на Вінниччині, Донеччині, Дніпропетровщині та в Києві, де завершується формування мережі центрів первинної медико-санітарної допомоги, в результаті якого в «пілотах» з’явиться 160 таких центрів.  Першою почала реформувати «первинку» Вінниччина — там на сьогодні вже створено 27 таких центрів. На другому місці — Дніпропетровська область, де найбільш системно підійшли до реформування і вже розділили первинну та вторинну допомоги.

Для молодих медиків в амбулаторії є система наставництва та навчання. Фото Укрінформу

Оскільки однією з найбільших проблем галузі є низькі зарплати медиків, у пілотних регіонах, як запевнив Олександр Аніщенко, працюють над програмою «Місцеві стимули»: зокрема, на Дніпропетровщині лікарям у сільській місцевості доплачуватимуть до 50% окладу.

«У бюджет наступного року внесено цифри, котрі дають змогу підвищити заробітну плату лікаря на 13,5%. Так, цього року було ухвалено постанову Кабінету міністрів, згідно з якою молоді лікарі, що працюватимуть у селах, отримають підйомні в розмірі 5 мінімальних окладів», — повідомив міністр. Також у пілотних регіонах впроваджуватиметься практика доплати за якість і обсяг роботи лікарям первинної ланки. Якщо ефективність такого методу підтвердиться, його поширюватимуть у всій країні.

Олександр Аніщенко повідомив, що цього року було відкрито низку медичних закладів, де надаватимуть медичну допомогу європейського  рівня. Зокрема, запрацювали три відділення променевої терапії: у Рівненській, Кіровоградській  та в Київській областях. Окрім цього на Луганщині відкрито сучасний кардіодиспансер та відремонтоване й переоснащене опікове відділення, на Волині  — відділення анестезіології, реанімації й загальної лабораторної діагностики обласної дитячої лікарні, в Черкасах введено в дію першу обласну дитячу лікарню. До кінця року в Кіровоградській, Харківській, Донецькій областях та в Києві відкриються перинатальні центри третього рівня.

«Також ми розвиваємо нову для України практику клінік, дружніх до дитини. Зокрема, там учать дітей, особливо підлітків, як самим турбуватися про своє здоров’я, уникати шкідливих звичок, вступати в доросле життя. В клініках працюють психологи, котрі допомагають знайти вихід із кризових ситуацій», — розповів міністр.

Крім того, в 2011-му міністерство переглянуло й змінило номенклатуру закупівель. Якщо раніше, за словами міністра, основний відсоток медикаментів закуповувався в семи фірмах, то цього року — у шістдесяти, зокрема в п’яти національних виробників. Протягом проведення закупівель вдалося зекономити близько 140 млн грн, котрі міністерство витратило на додаткову закупівлю ліків, зокрема за програмою «Онкологія та онкогематологія».

Насамкінець, уже спускаючись сходами столичної амбулаторії сімейної медицини, де проходила прес-конференція, Олександр Аніщенко сказав: «У нашій країні є позитивний рух. Найголовніше, аби ми себе не запльовували, не казали, що ми гірші за всіх. Ми не кращі, але найголовніше — не гірші за інших».