На сьогодні 82% ліків, що були замовлені за кошти державного бюджету 2015 року, вже доставлено в Україну і більшість із них розвезено по регіонах. Наприкінці минулого тижня, за словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, за допомогою народних депутатів, Мінфіну та Мінекономіки вдалося розв’язати проблему з ліками для онкохворих дітей. Ці ліки майже три місяці було заблоковано на українській митниці. «Сподіваюся, до кінця тижня ми їх розмитнимо й відтак отримаємо 95% всіх закуплених препаратів», — сказала вона під час години запитань до уряду в парламенті, запевнивши, що до кінця листопада надійде решта препаратів. «Йдеться про вакцини, 50% яких уже доставлено. Нині стовідсоткової потреби в них немає, тому завозитимемо їх пізніше, щоб мати найдовший термін використання цих препаратів».

Україна й надалі закуповуватиме ліки й вакцини через міжнародні організації, наголосив Прем’єр-міністр Володимира Гройсман. «Вся країна знає, що в нас була проблема з постачанням ліків. Тепер ця проблема розблокована, зокрема й стосовно вакцин. Але цього не досить, оскільки було відставання. Йдеться про те, щоб провести закупівлі 2016 року. Мінздоров’я збалансує потребу й ми здійснюватимемо закупівлі. Тим, хто на цьому завжди грів руки, цей крок не подобається: завдяки закупівлям через міжнародні організації ми зекономили від 10 до 90% коштів. Ми вже не відмовимося від закупівель через міжнародні організації», — сказав він.

Нагадаємо, в понеділок надійшло повідомлення про п’ятий випадок занедужання дитини на правець за останні кілька місяців. Як і в попередніх випадках, дитина не мала потрібного щеплення. Смертність від правцю у разі захворювання сягає 70% залежно від віку, стану недужого та лікування. Крім того, є інформація про випадки дифтерії в Івано-Франківській області, написала на своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун. «Працюємо над тим, щоб сироватки від рідкісних хвороб були в Україні: створено групу з кваліфікованих лікарів-інфекціоністів, епідеміологів, токсикологів та працівників МОЗ. Готуємо документи на фінансування держзакупівель по епідеміологічному фонду. Поки що реагувати на такі випадки й знаходити сироватки нам допомагають волонтери», — повідомила вона.

Єдиний спосіб уберегти дитину від цих хвороб — вчасна вакцинація. «Якщо ви не робили щеплення від правцю більше 10 років і є загроза, що рана забруднена, просіть у лікарні зробити позачергову вакцинацію АДП, це вбереже вас від хвороби», — наголосила вона.

На сайті Мінздоров’я регулярно оновлюється інформація інтерактивної мапи щодо розвезення вакцин по регіонах та кількості доз, котрі повезли в ту чи ту область. Зокрема станом на 7 вересня препарати для щеплення отримали 25 областей.

Уряд також шукає можливості для збільшення фінансування програм для лікування людей, які страждають на онкологічні захворювання, ВІЛ/СНІД, гемофілію, вірусні гепатити, розсіяний склероз, цукровий діабет, серцево-судинні, судинно-мозкові та інші тяжкі захворювання, включаючи фінансування трансплантацій та ендопротезів. Нинішнє фінансування офіційно покриває потребу цих хворих щонайбільше наполовину. Минулого тижня про це говорили на зустрічі в Міністерстві фінансів його керівник Олександр Данилюк, Уляна Супрун та активісти організацій «Пацієнти України», «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» і «Діти з гемофілією».

У державному бюджеті цього року на закупівлю препаратів, ендопротезування і трансплантації закладено 3,95 мільярда гривень. Мінфін разом із МОЗ та громадськістю шукає додаткові 2,1 мільярда гривень, щоб забезпечити бюджетний запит Мінздоров’я у повному обсязі, тобто на 6 мільярдів гривень. 

Коли верстався номер.  Український дистриб’ютор затримує поставки ліків за програмою дитячої онкології для МОЗ. Про це повідомила британська закупівельна агенція «Crown Agents», яка разом із ЮНІСЕФ та ПРООН закуповує для тяжкохворих українців ліки за гроші держбюджету. «Crown Agents» продовжує поставки важливих лікарських засобів за програмою дитячої онкології для МОЗ України. Усі постачальники, що є переможцями тендерів, успішно здійснили процедури митного оформлення та поставки лікарських засобів відповідно до вимог МОЗ та Державної фіскальної служби, окрім одного – компанії «Людмила Фарм», – повідомляється на сайті агенції.

Це призвело до затримки на митному терміналі поставок необхідних ліків пацієнтам по програмі дитячої онкології загальною вартістю 5,1 мільйона доларів, що нині знаходяться на митному терміналі в аеропорту «Бориспіль».

Поставка ліків від трьох виробників, що залишаються на митному терміналі, нині є власністю компанії «Людмила Фарм», а не власністю «Crown Agents». «Ми не розуміємо, чому українська компанія вирішила діяти окремо від усіх інших постачальників, які успішно здійснили процедури оформлення митних та податкових документів», – йдеться в повідомленні. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»