СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

 Що робить влада для громади

Тема лікарських засобів та їхня якість турбує багатьох наших співвітчизників, особливо людей поважного віку. Саме їм найчастіше доводиться торувати шлях до найближчих аптек. І… розчаровуватися, бо такі знайомі майже всім та прорекламовані де тільки можна есенціале та мезим взагалі, виявляється, не ліки, а біологічні добавки. Чи правда це? — нерідко уточнюють у спеціалістів урядової телефонної «гарячої лінії» допитливі громадяни.

«УК» дізнавався в Урядовому контактному центрі, що, окрім цього, турбувало людей. Найактуальнішими питаннями були відсутність медичних препаратів у лікувальних, профілактичних закладах охорони здоров’я і аптеках, відсутність вакцин для проведення планового щеплення дітям, неналежна якість препаратів. Так, протягом січня-лютого 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 37 звернень.

Купувати ліки краще в аптеках. Фото Олександа ЛЕПЕТУХИ

Аналізуючи звернення щодо забезпечення закладів охорони здоров’я медичними препаратами, необхідно виділити такі уразливі групи хворих, які мають захворювання на цукровий діабет, гемофілію, туберкульоз, а також онкозахворювання. Приміром, протягом 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 20 звернень (у 2011 році — 76 звернень) щодо забезпечення пільгових категорій населення ліками для лікування цукрового діабету, у тому числі забезпечення хворих на цукровий діабет тест-смужками для глюкометрів.

Заявник з м. Києва звернувся від імені своєї матері (інвалід І групи, пенсіонерка), яка з листопада 2011 року не отримує безкоштовно ліки для діабетиків – діабетон та сіофор. Мати заявника неодноразово зверталася до районної поліклініки № 1 м. Києва, де їй повідомили, що проблема з отриманням препаратів пов’язана з відсутністю фінансування, зокрема в січні та лютому 2012 року видачу цих препаратів не передбачено. Управління охорони здоров’я Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації повідомило, що заявника запрошено відвідати лікаря-ендокринолога поліклініки № 1 для виписки пільгового рецепту його матері. Зі зворотного зв’язку відомо, що питання вирішене.

Жителька с. Козацьке Конотопського району Сумської області звернулася від імені свого онука (хворий на цукровий діабет І типу) з проханням допомогти в отриманні інсуліну, оскільки в лікарні м. Устинівки Кіровоградської області препарату немає. Управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації повідомило, що хворому надано консультацію терапевта, проведено контроль крові на цукор, корекцію протидіабетичних препаратів і забезпечено протафаном та актрапідом. Заявниця повідомила, що її питання повністю вирішене.

Стосовно проблеми відсутності в аптеках окремих медичних препаратів та незабезпеченості ними лікувальних, лікувально-профілактичних закладів, треба звернути увагу на те, що, як і минулого року, окрім протидіабетичних препаратів, найчастіше заявники зверталися щодо препарату синкумар та глівек. Так, надійшла пропозиція збільшити обсяги фінансування у 2012 році для медикаментозного забезпечення хворих на хронічний мієлоїдний лейкоз препаратом глівек.

В інших зверненнях заявники висловили пропозиції щодо виробництва окремих препаратів з тими чи іншими фармакологічними властивостями, друкувати інструкції по застосуванню лікарських засобів українською та російською мовами, великими літерами, а також просили заборонити рекламу, де пропонується придбати ліки не в спеціалізованих закладах.

За період з 13 по 19 лютого 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 9370 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.