Щороку держава витрачає мільярди гривень на закупівлю ліків. Та цих грошей замало, щоб покрити потребу в них за багатьма державними програмами, і  в реальності люди безкоштовно отримують ще менше препаратів. У лікарнях запаси ліків часто дивним чином зменшуються, натомість важчають кишені недобросовісних медиків й довколамедичних шахраїв, що перепродають ці препарати пацієнтам. 

Корупція на рівні лікарень можлива насамперед тому, що в державі нема єдиної електронної системи обліку медичних препаратів, з допомогою якої можна було б у режимі реального часу відстежувати наявність  ліків, закуплених за бюджетні кошти, в лікарнях. Та якщо гора не йде до Магомета… Одне слово, нині такі онлайн-ресурси створюють завдяки зусиллям громадських організацій. Зокрема торік на Одещині започаткували проект liky.odesa.ua, який в онлайн-режимі відкрив перелік препаратів, закуплених за бюджетні гроші. 

Відкриті списки препаратів — інструмент, за допомогою якого пацієнти можуть захистити свої права. Фото Володимира ЗAЇКИ

Зайшовши на сайт, можна перевірити, чи є потрібні ліки в тій чи тій лікарні Одещини. Проект народився завдяки спільним зусиллям команди Одеської облдержадміністрації та благодійного фонду «Пацієнти України» за підтримки фонду «Відродження». «Відтепер можна буде не тільки контролювати обіг ліків. Онлайн-ресурс допоможе краще зрозуміти, які препарати найпотрібніші, що є основою планування закупівель», — пояснила, представляючи ініціативу на круглому столі «Онлайн-сервіси безплатних ліків від Одеси до всієї України» радниця голови Одеської облдержадміністрації Марія Гайдар.

Простий у використанні сайт має три основні компоненти: перелік лікарень (до сервера підключено 16 обласних і 25 районних закладів області), медикаментів і пошуковий рядок. На ресурсі можна знайти список ліків, які є в тій чи тій лікарні Одещини, або перелік медичних закладів, що мають потрібний препарат. Також є докладна інструкція, куди потрібно звертатися, якщо лікар відмовився видати препарат, коли на сайті він значиться як наявний. Цю практику можна поширити в лікарнях усієї країни. Потрібна лише політична воля на місцях, кажуть автори ініціативи.

Інший онлайн-проект — «Ліки-контроль», що має на меті відстежувати наявність у лікарнях онкопрепаратів, закуплених за кошти державного бюджету, запровадив Центр протидії корупції. Цю ініціативу також підтримав Міжнародний фонд «Відродження». «Фактично це інструмент для пацієнтів, щоб вони могли захищати свої права», — сказала керівник медичного напряму Центру протидії корупції Олександра Устінова.

На сайті представлено 112 медичних установ України, до яких розвозять ліки для онкохворих, закуплені за бюджетні гроші. Основна мета онлайн-проекту — відстеження залишків цих ліків і кримінальне переслідування недобросовісних лікарів, які відмовляють пацієнтам у видачі безкоштовних препаратів, наданих державою. Інформація оновлюється раз на квартал через запити, які відсилають у місцеві лікарні.

«Якщо лікар каже, що ліків уже нема і їх видали іншим пацієнтам, згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації» ви можете звернутися до обласного управління охорони здоров’я, де вам зобов’язані надати інформацію щодо наявності ліків», — йдеться на сайті. Приклад звернення можна завантажити просто з ресурсу. Згідно із законом, відповідь на запит мають надати не більш ніж за п’ять робочих днів після його отримання.

Щоб перевірити, чи не було куплено в аптеці чи в лікаря препарати, попередньо придбані за рахунок бюджету, потрібно ввести серійний номер у поле для перевірки на головній сторінці сайту. Якщо виявиться, що препарат таки закупили за держаний кошт, експерти Центру протидії корупції просять надіслати їм цю інформацію, щоб відстежити злодіїв.

ВАРТО ЗНАТИ

♦ http://likycontrol.org.ua  — сайт із переліком ліків, які держава закупила для онкохворих за рахунок бюджету.

♦ www.liky.odesa.ua — онлайн-ресурс відкритих списків препаратів, закуплених за держаний кошт, в Одеській області.

ДО ВІДОМА ПАЦІЄНТІВ 

Ініціативу щодо відкритості інформації про доступні препарати для онкохворих два роки тому започаткували й активісти Луцького благодійного фонду «Стопрак». Інформаційно-аналітичну систему централізованого обліку препаратів розробили фахівці Укрвакцини. Проект також дає змогу отримувати інформацію щодо залишків ліків у медзакладах в онлайн-режимі. За словами першого заступника директора Укрвакцини Володимира Шевченка, система пройшла пілотні випробування й отримала позитивні відгуки, але її так і не впровадили через брак політичної волі й фінансування.

ПРЯМА МОВА

«Політична воля на місцях вирішальна  для впровадження системи»

Ольга СТЕФАНИШИНА, виконавчий директор БФ «Пацієнти України»:

— Введення електронної систему обліку ліків можу порівняти із ситуацією, коли в темній кімнаті вмикаєш світло і бачиш безлад. Ще 2013 року МОЗ видало наказ, який зобов’язав лікарні оприлюднювати списки ліків, закуплених за державні кошти. Але де-факто нічого не відбувалося, наказу майже ніхто не виконував. Ми зрозуміли, що втілити таку ініціативу в життя можна завдяки політичній волі на місцях.

В Одеські області все так і сталося. Ми реалізували цей проект за півроку. На сьогодні такої системи електронного обліку ліків немає в жодній іншій області. Електронний облік ліків дуже добре показує всі слабкі ланки системи. По-перше, брак фінансування. Після того як списки ліків оприлюднили, все стало на місця: ось препарати були, прийшли люди, отримали їх.

По-друге, дуже важливо, що саме закуповують. Наприклад, завдяки відкритим спискам стало відомо, що кілька років тому Одеська область закупила півмільйона зубних протезів, які пролежали весь цей час на складі й ніхто про них не знав. Тодішній головний лікар обласної стоматологічної лікарні провів тендер, закупив протези і… звільнився. Тепер, коли всі дані оприлюднили, принаймні ці протези можна використати для пенсіонерів. Ще одне запитання: навіщо взагалі було закуповувати таку їх кількість? За допомогою цієї системи можна буде виправити такі ситуації.

Відкриті списки ліків — додатковий тиск на лікарів і тих, хто в лікарнях відповідає за державні закупівлі. Дуже важливо, щоб люди знали про цю ініціативу. Фахівці створили зручну й прозору орієнтовану на пацієнта систему. Наявність ліків можна перевірити, зайшовши в неї просто з телефона, й вимагати ці препарати в лікарнях. Щоб інформація була доступною й для тих, хто не має смартфонів, ми просили, щоб її вивішували в лікарнях на дошках оголошень або біля реєстратури.

Система контролю за ліками для онкохворих, яку створили експерти Центру протидії корупції, трохи відрізняється від нашої. Знаючи, що не всюди є політична воля оприлюднювати переліки закуплених ліків, вони надсилають до лікарень депутатські запити щодо наявності препаратів. Відповідно, інформація на їхньому сайті з’являється за певний час. Але в них інша мета: покарати шахраїв. Вони розглядають кожен випадок, і ми також звертатимемось до них, коли матимемо докази, що когось із пацієнтів обдурили. Ми добре контактуємо з Центром протидії корупції, тож система поступово розвиватиметься.

Нині щодо впровадження електронної системи обліку ліків до нас уже звернулися з Рівного, Луцька, Тернополя, Житомира, Донецька. Важливий момент — технічна частина роботи, бо її справді багато, щоб запрацював веб-сайт. Система працює автоматично й не потребує великих зусиль для обслуговування, досить буде одного фахівця. Наголошу ще раз: політична воля на місцях вирішальна, щоб систему утримувала й підтримувала сама область.