КОМПРОМІС

Українські виробники ліків не підвищуватимуть ціни на препарати для гіпертоніків і створять їх двомісячний запас
 

Вітчизняні фармпрепарати для лікування артеріальної гіпертензії за ефективністю та якістю не поступаються закордонним аналогам. Вони мають усі необхідні складові для ефективного лікування високого артеріального тиску і відповідають вимогам чинного законодавства. Їхню якість контролює Державна служба лікарських засобів України.

Головний аргумент — доступність

Тому вже сьогодні ліки вітчизняного виробництва займають провідні позиції на фармацевтичному ринку України, загальний обсяг якого торік склав 23 млрд грн за 1,21 млрд упаковок. Доля українського виробника становить майже 65% від усього обсягу ліків, що реалізуються. Водночас середня вартість вітчизняних препаратів майже вп’ятеро нижча вартості закордонних аналогів.

Доступність та стала присутність на ринку є головним аргументом для держави, коли йдеться про вибір тих чи тих постачальників ліків. Українські виробники посідають провідні позиції. 2011 року, вперше за часи незалежності нашої держави, чотири вітчизняні фармкомпанії увійшли до десятки лідерів за обсягами продажів лікарських препаратів: ПАТ «Фармак», ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», корпорація «Артеріум» та ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я». Зокрема, «Фармак» забезпечує 18% виробництва ліків в Україні та є експортером своєї продукції до 20 країн світу.

Як зазначила віце-прем’єр-міністр України, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова на брифінгу в Кабінеті Міністрів, наша фармацевтична промисловість має величезний потенціал, а наступні роки ознаменуються значним зростанням виробництва вітчизняних ліків, які за своєю ефективністю та якістю не поступатимуться закордонним аналогам.

Зупинятися не будуть

Українські фармацевтичні підприємства намагаються відповідати найсуворішим вимогам і українських пацієнтів, і міжнародних структур: починаючи з етапу розробки, доклінічних досліджень та клінічних випробувань до серійного виробництва, контролю якості, зберігання, поширення, а також надання інформації про препарат лікарю та пацієнту.

Чотири провідні українські фармацевтичні компанії вже сьогодні впроваджують інноваційні технології і сучасне устаткування. Вони довели, що забезпечення якості на всіх етапах циклу створення ліків, дотримання вимог належної виробничої практики (GMP) цікавлять їх так само, як і пацієнтів, котрі вживатимуть ліки їхнього виробництва. Тому уряд і фармвиробники підписали меморандум про співпрацю щодо забезпечення гіпертоніків доступними, ефективними й безпечними ліками.

Спеціалісти провідних українських фармацевтичних компаній брали активну участь у ініціативах МОЗ щодо розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на препарати для лікування гіпертонії. Маючи власне потужне виробництво, вони погодилися не підвищувати ціни на ці препарати й створити на своїх підприємствах двомісячний запас ліків.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Романа Богачева, така співпраця дає можливість розробити адекватний механізм регулювання цін на українському фармацевтичному ринку, використовуючи системний підхід та залучаючи всі зацікавлені сторони. Зокрема, регуляторні органи, професійні асоціації та фармкомпанії.

Успішна реалізація «пілота» дасть можливість поширити цю ініціативу на інші групи лікарських засобів для лікування соціально небезпечних хвороб, заощадити кошти людей та зменшити державні видатки під час тендерних закупівель. Таким чином, покращити забезпечення українців потрібними їм ліками.