Це наблизить теплогенератори впритул до споживача, і зменшить обсяги теплоносія на 20%. А тому — забезпечить справжній прорив в економії газу в багатоквартирних будинках у 33-му та 40-му мікрорайонах міста. 

Економія буде відчутною

Європейські та вітчизняні фахівці переконані, що така реконструкція теплового господарства забезпечуватиме щороку економію в приблизно півтора десятка мільйонів кубометрів газу. Нині це можливість протягом шести місяців у літній період підігрівати воду для населення обласного центру або два місяці протягом зимового періоду подавати тепло. Відмова лучан від придбання такої кількості газу стане найкращою відповіддю кремлівському диктатору, який через постачання або непостачання прозорого енергоносія шантажує не лише Україну, а й усю Європу.

Крім того, після завершення робіт очікується суттєва — шоста частина поточного споживання державно-комунального підприємства (ДКП) «Луцьктепло»! — економія електроенергії. Це поліпшить його фінансовий стан. Що дуже важливо, адже під «опікою» цього підприємства нині — 55 тисяч квартир, в яких проживають 150 тисяч мешканців.

— Забезпечили «зелену вулицю» такій масштабній економії  завдяки підтримці волинян Європейським Союзом, — розповів міський голова Луцька Микола Романюк. — У тому числі підписанню Луцькою міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) відповідного договору щодо інвестиційного гранту від Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля для проекту «Модернізація централізованого теплопостачання у м. Луцьку».

від укладених договорів, що скріпили своїми підписами (зліва направо) менеджер Фонду E5P Єва  Манік, Луцький міський голова Микола Романюк, директор Європейського банку реконструкції та розвитку  в Україні Шевкі Аджунер, директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук, розділила і Повноважний  представник делегації Європейського Союзу Хуана Мера Кабелло (на світлині — крайня праворуч). Фото надане Олександром ОЛІШЕВСЬКИМ

Чекаємо на пільговий період

Підготовча робота до укладання його тривала близько двох з половиною років. За цей період, як зізнався один з учасників складного процесу, «відбулося безліч зустрічей, нарад та консультацій». Лучани не лише провели енергоаудит обласного центру, склали детальний план майбутніх робіт, а й реально домовилися з ЄБРР про отримання кредитних та грантових коштів.

Сума кредиту, згідно з підписаними договорами, становитиме 10 мільйонів євро. Ще 4 мільйони євро — грантові кошти. З цих десяти мільйонів: 7 — це кошти ЄБРР, а 3 — з Фонду чистих технологій. Термін кредитування становить 13 років. До того ж перших три роки — це пільговий період, коли підприємство «Луцьктепло» без погашення тіла кредиту виплачуватиме лише відсотки за його користування. Кредитні кошти повертатимуть за рахунок економії від упроваджених заходів з модернізації системи теплопостачання.

Реалізацію власне проекту модернізації розпочнуть наступного року і мають завершити протягом трьох років.

Крім того, у котельні в мікрорайоні підшипникового заводу буде встановлено котел на альтернативному паливі потужністю 2,5 МВт. Він працюватиме на деревині та пелетах. Завдяки кредиту ЄБРР також будуть ліквідовані підвальні котельні та підключені окремі будинки до загальної тепломережі.

Якість послуг підвищиться

Крім того, лучани модернізують котельні та центральні теплові пункти (ЦТП), зроблять заміну застарілих неефективних котлів. Також передбачено замінити пальники, насоси, обладнання димососів і вентиляторів повітря горіння, реконструкцію димоходу на котельні по вул. Боженка, ремонт дахів ЦТП. Щоб зменшити втрати тепла, проведуть часткову заміну теплових мереж.

— Окрім всього цього, буде встановлено систему дистанційного контролю та моніторингу «SCADA», що аналізуватиме роботу всіх систем теплопостачання міста, — повідомив Микола Романюк. — Загалом такі заходи дадуть змогу нам не лише зменшити енергоспоживання, а й підвищити якість послуг з опалення та гарячого водопостачання. Себто, зробити ще один крок у підвищенні комфорту для споживачів.

Усе активніше лучани переходять і на використання місцевих енергоресурсів. Так, у Волинському обласному шпиталі для інвалідів війни встановлено твердопаливний котел, який за рахунок спалювання волинських пелет забезпечує теплом ще й Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3. Особливо приємним є той факт, що високоавтоматизоване обладнання випускає місцеве підприємство «Волинь-Калвіс», яке очолює один із найдосвідченіших виробничників області Анатолій Понікарчук. Виготовлені ним котли на деяких підприємствах надійно працюють, до речі, вже більш ніж десять років.