СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Сьогодні в Україні за прикладом європейських країн Державна ветеринарна та фітосанітарна служба повністю контролює якість і безпеку продуктів харчування. Крім того, служба реалізує державну політику в галузі ветеринарної медицини, сферах карантину та захисту рослин, охорони прав на сорти рослин, державного нагляду (контролю) за племінною справою у тваринництві тощо.

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, на урядову телефонну «гарячу лінію» постійно надходять звернення, які надсилають цій службі. Стосуються вони переважно питань державного нагляду в аграрній сфері та захисту прав споживачів.

Питання державного нагляду в аграрній сфері здебільшого торкаються проведення експертизи спеціалізованими лабораторіями ветеринарно-санітарної сільськогосподарської продукції (здебільшого — якості молока та молочних продуктів). Люди скаржилися на завищені тарифи за надання таких послуг. Непоодинокими були також скарги на бюрократичні перепони при оформленні ветеринарних довідок та свідоцтв.

З питань захисту прав споживачів заявники скаржилися на продаж товарів неналежної якості (часто — молока та молочних продуктів), а також зверталися з пропозиціями здійснити перевірки торговельних закладів у Києві, Одесі та Запоріжжі, де продукти харчування реалізують, на думку заявників, із порушенням ветеринарно-санітарних правил. В окремих зверненнях громадяни пропонували перевірити дотримання ветеринарно-санітарних норм працівниками на підприємствах харчової промисловості: у Тернополі, Охтирці Сумської та Ковелі Волинської областей.

Так, жителька селища Бурштин, що на Закарпатті, керівник підприємства, поскаржилася на зволікання працівниками Державної фітосанітарної інспекції Закарпатської області з оформленням карантинного дозволу на імпорт апельсинів і мандаринів. Після звернення заявниці на урядову телефонну «гарячу лінію» підприємство карантинний дозвіл на імпорт отримало, у чому переконалися фахівці центру, зателефонувавши заявниці.

А заявниця з села Новокостянтинівка Миколаївської області звернулася з проханням перевірити правомірність стягнення коштів (по 24 гривні двічі на рік) за проведення діагностичних досліджень великої рогатої худоби на наявність хвороб (лейкоз, туберкульоз тощо) та проведення профілактичних щеплень проти сибірки. Головне управління ветеринарної медицини у Миколаївській області повідомило, що відповідно до наказу Мінагрополітики від 13.02.2013 року № 96 такі послуги Державна служба ветеринарної медицини має надавати безкоштовно. Зворотним зв’язком встановлено, що питання вирішено, діагностичні дослідження були проведені безкоштовно.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 27 травня по 3 червня звернулися 9 тисяч 653 заявники.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.