Податкова система — один із головних елементів ринкової економіки. Саме тому уряд докладає зусиль, аби зробити її якісною. А це означає забезпечити сприятливі умови для ведення бізнесу, здійснення інвестицій та стимулювання економічного зростання держави. Нині питання поліпшення системи оподаткування перебуває у центрі уваги громадян.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 1,4 тисячі звернень від заявників щодо оподаткування. Понад половина з них була направлена до Міністерства доходів і зборів, решта — до інших органів виконавчої влади.

Людей насамперед цікавили питання сплати загальнодержавних платежів, зокрема земельного податку. Міністерство доходів і зборів проводить системну роботу над спрощенням процедур та скороченням часу для сплати податків. Зменшення документації, скорочення звітності, розвиток електронних сервісів — усе це дає змогу платникам податків ефективно використовувати свій час. Кабінет Міністрів затвердив Стратегічний план розвитку міністерства до 2018 року, яким визначено комплекс стратегічних напрямів розвитку.

Відповідно до стратегії, робота буде спрямована на вдосконалення податкових сервісів, розвиток партнерських стосунків із громадянами та бізнесом. Зокрема, планується запровадити низку найбільш затребуваних адміністративних послуг та сервісів для кожного з сегментів платників, у першу чергу, електронних. Стратегією також передбачене вдосконалення існуючих методів попередження і боротьби зі злочинами, пов’язаними з несплатою податків та витрачанням бюджетних коштів. З 2014 року платникам не потрібно буде отримувати свідоцтво ПДВ та єдиного податку, що спростить ведення бізнесу. Вже впроваджена можливість електронного звітування, і тепер міністерство популяризує цю форму звітності серед платників.

Громадяни звертаються на урядову телефонну «гарячу лінію» також з питань оподаткування доходів фізичних осіб: вони цікавилися оподаткуванням спадщини, застосуванням податкової соціальної пільги тощо.

Активні громадяни ініціюють внесення змін до законодавства з питань оподаткування: щодо загальнодержавних платежів, оподаткування доходів фізичних осіб тощо.

Так, на урядову телефону «гарячу лінію» звернувся харків’янин, який запропонував внести зміни до Податкового кодексу: податок на нерухоме майно стягувати залежно не від площі об’єктів житлової нерухомості, як це встановлено чинним законом, а від його вартості. А житель Вінниці пропонує при оподаткуванні депозитів враховувати фактичний рівень інфляції.

Заявник із Львівської області звернувся з пропозицією відмінити податок на додану вартість фізичним та юридичним особам, які приймають м’ясо у селян-виробників, оскільки держава їм цей податок не компенсує. І саме тому нині м’ясокомбінати відмовляються приймати м’ясо у селян.

Усі пропозиції будуть обов’язково розглянуті й вивчені фахівцями.

Загалом за період з 11–18 листопада на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулося 17 406 заявників. 

0800-507-309.Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua