Днями в Україну завітав президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, який провів кілька зустрічей з нашими високопосадовцями. В результаті в багатьох ЗМІ з’явилась суперечлива інформація: одні переконували, що Венеціанська комісія мало не вимагала призупинити дію Закону «Про очищення влади», в інших навпаки, йшлось про те, що іноземці радили цього не робити. Тож що насправді рекомендували іноземні фахівці, які представляли цю організацію, ми запитали у Карла Волоха, члена Громадського люстраційного комітету та Громадської ради з люстрації при Міністерстві юстиції, який був присутній на одній із зустрічей з Джанні Букіккіо.

— Така ситуація склалась через те, що працівники деяких прес-служб та журналісти «видирають» слова з контексту, не розуміючи їхнього справжнього значення, — наголошує експерт. — Я сформулюю, що насправді говорив Букіккіо: він запитав, а чи не вважаєте ви за доцільне призупинити дію закону, оскільки плануєте внести в нього зміни. Чи не станеться так, що ви зараз звільните людей, які потім скаржитимуться, що це відбулося на підставі, яку потім буде змінено. Адже потім цей нормативний акт буде принципово перероблений. І, можливо, за зміненим законом, ці працівники не були б звільнені.

Питання абсолютно логічне. У відповідь українські посадовці, зокрема міністр юстиції Павло Петренко, пояснив Джанні Букіккіо, що у тій частині, яка стосується суддів, змінюється порядок люстрації.

— Планується введення персонального підходу до люстрації суддів, яких не можна просто так звільнити. Це робиться лише через Вищу раду юстиції. Загалом так і передбачалось, але служителі Феміди звернули нашу увагу на те, що це варто прописати в змінах у закон, — роз’яснює Карл Волох. — Також вони висловили побажання, аби інформацію про діяльність судді, перш ніж вона потрапить у ВРЮ, перевіряв інший, можливо, новостворений орган. Насправді цей орган є, але його повноваження скоро закінчуються. І створили його на підставі Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Це спеціальна тимчасова комісія при ВРЮ. Щоправда, у цій комісії немає кворуму (вони працюють, але не голосують). Хоча найближчим часом це зміниться. Також ми розширимо і продовжимо повноваження цієї комісії.

Відхилив експерт завісу таємничості і стосовно тих змін, які планують внести в Закон «Про очищення влади». Передбачається створити незалежний орган, який займатиметься люстрацією. Поки що не визначено його ранг: чи це буде окремий орган центральної влади, схожий на Антикорупційне бюро, чи організація, створена за аналогією з Державною фіскальною службою, яка формально все-таки є частиною Мінфіну, але одночасно вона — окрема служба. Її керівника призначає Кабмін.

— Мені ближчий другий варіант. Адже в такому разі нам не довелось би зараз усе міняти і фактично переривати люстрацію. На мою думку, цей орган все-таки має залишатися у віданні Мін’юсту, але його ранг потрібно підвищити, — наголошує Карл Волох.

Таким чином, зміни, які пропонує внести в Закон «Про очищення влади» Венеціанська комісія, мають зробити його «зубастішим». А от занепокоєння, що після доопрацювання цього нормативного акта чиновники можуть засипати суди позовами, — безпідставні.

КОМЕНТАР

Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції:

— У рекомендаціях представників Венеціанської комісії не йдеться про зупинення чи призупинення люстрації. Вони застерігають: якщо ви змінюватимете закон і когось із чиновників звільнять за старою процедурою, то чи потім він не зможе поновитися на посаді? Я пояснив нашим колегам із Венеціанської комісії, що цього не станеться.

Нагадаю, наразі триває другий етап люстрації, коли чиновники найвищого рангу (Прем’єр-міністр, члени уряду та інші) проходять майнову люстраційну перевірку. Ми роз’яснили, що ця перевірка однозначно залишиться в оновленому законі. Адже йдеться про боротьбу з корупцією. Будь-який чиновник до чи після внесення змін у закон про люстрацію мусить розуміти, що його стиль життя має відповідати його заробіткам.

Нещодавно я успішно пройшов люстраційну перевірку — перевірили мої доходи за останні 12 років. Попри те, що я на державній службі працюю менше року.