НАПОГОТОВІ

У вітчизняних лікувальних закладах  є все необхідне для Євро-2012

Спеціалісти підрахували: під час проведення тих чи тих єврочемпіонатів за медичною допомогою зверталося майже два відсотки уболівальників. Причини різні: хтось хотів перевірити тиск, а комусь від надмірних емоцій стало зле, бували, зрозуміло, складніші  ситуації.

— Тому, — сказав на засіданні круглого столу «Медичні послуги в Україні під час футбольного Євро-2012» головний лікар Олександрівської клінічної лікарні, що в Києві, Роман Василишин, — ми повинні бути готовими надати всі види допомоги.

Жодних збоїв в обслуговуванні киян у поліклініках та лікарнях під час Євро-2012 не буде. Фото Володимира ЗАЇКИ

Для цього в провідному столичному закладі охорони здоров’я добре підготувалися. Зокрема лікарня в період чемпіонату з футболу працюватиме переважно з учасниками і гостями. Відповідну роботу проведено із страховими компаніями, з якими співпрацюють. А їх аж 60. І, звичайно, затверджено графік цілодобової роботи кваліфікованого персоналу, який володіє англійською мовою.

— Чи не виникне проблем зі страховиками? — запитували учасники зустрічі. — Адже в Україні немає розрахунків вартості медичних послуг.

Роман Василишин повідомив, що такі розрахунки в лікарні є. Затверджені вони бізнес-структурою, яка має відповідну ліцензію Мінекономіки.

— Страховики їх сприйняли, — підсумував керівник лікарні. — Проблема в іншому: наші розцінки будуть для європейських гостей смішними. Але витрати вони покриватимуть.

Те саме підтвердив і заступник начальника головного військового клінічного госпіталю Олександр Лашин, який теж обслуговуватиме учасників і гостей єврочемпіонату. В установі 46 відділень. У всіх працюють спеціалісти, які мають досвід роботи з іноземцями, і вони готові до прийому всіх уболівальників, які потребуватимуть медичної допомоги під час Євро-2012.

— Чи є в столичних лікарнях запас ліків для невідкладної допомоги?

— Так, — відповів Роман Василишин. — Якщо ж виникатиме потреба в додаткових, то з фармацевтами вже  домовлено, що вони доставлять їх невідкладно. Оплата здійснюватиметься потім.

Наостанок запитання, яке цікавить не гостей, а жителів Києва: «Чи не погіршиться в період чемпіонату медичне обслуговування жителів столиці?» Медики гарантують, що ніяких збоїв не буде.

У свою чергу ми надіслали запит до Міністерства охорони здоров’я  з проханням повідомити, чи будуть додатково за державний кошт оснащуватися новим обладнанням ті медичні заклади, які прийматимуть гостей чемпіонату. Ось що нам повідомили в прес-службі відомства:

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи в 2012 році з футболу»  на підготовку медичної інфраструктури для проведення чемпіонату передбачено: в 2011 році — 50 млн грн, у 2012 році — 496 млн грн державних коштів. Розпорядником коштів визначено Національне агентство «Укрєвроінфрапроект».

Для оснащення закладів охорони здоров’я чотирьох приймаючих міст у 2012 році закуповуються реанімобілі на суму 17 млн грн за рахунок державних коштів».