Як відомо, такі посади в урядових структурах запроваджено для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Що і як робитиме МОЗ, новопризначений заступник міністра Юрій Савко розповів на першій зустрічі з журналістами. Він наголосив, що важливо адаптувати українське законодавство до євростандартів, показати, що Україна відповідає правилам ЄС, що ми проводимо реформи, які роблять Україну європейською державою.

Як усе це вплине на охорону здоров’я? Питання дуже конкретне, оскільки йдеться про безпеку держави. Поліпшення медичного обслуговування планується через реформи. Якщо раніше було багато ідей щодо їх проведення, але бракувало системності в роботі, то тепер для її забезпечення, за словами посадовця, буде залучено експертів ЄС.

За словами Юрія Савка, серед пріоритетів — усунення негативного впливу соціальних проблем, встановлення показників безпечності харчових продуктів, пропаганда здорового способу життя.

Удосконалення системи охорони здоров’я ставить за мету посилення боротьби із соціально небезпечними хворобами і забезпечення доступу до охорони здоров’я. Утворення громадського центру здоров’я передбачає делегування йому частини функцій міністерства.

Окремо заступник міністра зупинився на системі компенсації хворим частини витрат на ліки. Пілотний проект у боротьбі з гіпертонією вже триває. Він показав позитивний результат. Нині йдеться про те, щоб перейти від експериментів до системної роботи, звичайно, в межах можливості бюджету. В розв’язанні цієї проблеми посадовці теж сподіваються на допомогу закордонних експертів.

На часі й спрощення доступу до перевірених ліків. А ось стратегії їх імпортозаміщення, вважає посадовець, у нас нема і, мабуть, не буде.

— Для пацієнта важлива не країна-виробник, — сказав він, — а доступність і ефективність ліків. На інтересах пацієнтів грунтуватиметься інтерес держави.

Правильно. Але зважимо на одну особливість. У нас помирає дуже багато хворих через неможливість придбати ліки. Причин цього дві: низькі зарплати і пенсії й дуже високі ціни на імпортні ліки — вони перевершують показники багатьох країн. Як із цим боротися? Чи буде адаптовано в Україні європейські підходи до формування зарплат і цін на ліки?

Зрозуміло, щоб відповісти на це запитання, Міністерство охорони здоров’я може вносити лише пропозиції. Тож з перших днів роботи щодо імплементації Угоди про асоціацію з ЄС має бути не лише суто відомчий, а комплексний підхід різних міністерств і відомств.

Під час зустрічі прозвучало й «непрофільне» запитання. Йшлося про те, що уже тривалий час через брак вакцини в лікарнях не проводять щеплення дітей проти туберкульозу. В міністерстві відповіли, що вакцина є, але вона на перереєстрована, тому закон забороняє її використовувати. Тож депутати мають внести зміни до чинного законодавства.

Ось так! Замість того, щоб рятувати наше майбутнє, депутати галасують, сміливо можна сказати, що байдикують і облаштовують власний добробут. То як це назвати? Виходить, у пропозиціях, що їх нині розробляють для адаптації, мабуть, на першому місці має стояти питання відповідальності депутатів і посадовців за виконання обов’язків.