ЗДОРОВ’Я

Цього року в його проведенні є певні особливості

Перед початком навчання медичний профілактичний огляд школярів має бути обов’язковою процедурою. Проте одні батьки вважають його формальністю і  намагаються купити (за їхнім свідченням, це вдається) довідку. Інші до подібної вимоги ставляться відповідально, тож поспішають у поліклініки.

Чому ж довідка потрібна реальна, як і де пройти огляд? Зрештою, що нового в підході до справи цього року? Про  це на зустрічі з журналістами розповіла начальник управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я Альона Терещенко.

Із здоров’ям дитини жартувати не можна. Фото УНIAН

За її словами, обов’язковий медичний профілактичний огляд учнів проводиться для виявлення в учнів захворювань. Якщо їх знаходять, то в подальшому проводиться  їх диспансерне спостереження,  лікування чи реабілітація. В такий спосіб також запобігають масовим захворюванням.

Протягом останніх двох років спільним рішенням МОЗ та МОН змінено порядок проведення оглядів. Так, діти всіх вікових категорій, крім 5—6—річних, що вступають до 1-го класу, мають змогу пройти обов’язкове медичне обстеження до 1 вересня цього року — за бажанням батьків або осіб, що їх замінюють, на базі лікувально-профілактичного   закладу;   після   1 вересня      на   базі навчального закладу за участі медичних працівників такого закладу та мобільних бригад медичних працівників у присутності батьків або за наявності письмової згоди на його проведення та з дотриманням норм конфіденційності щодо стану здоров’я дитини, її діагнозу. Діти, що вступають до 1-го класу, проходять медичне  обстеження лише при наявності батьків та на базі лікувально-профілактичного закладу.

Альона Терещенко виділила три цьогорічні особливості проведення медоглядів. Так, хоч би де він проводився, це має робитись у присутності батьків або за  їхньої згоди. Практика засвідчила: спілкування лікаря з батьками в цей момент сприяє виконанню рекомендацій.

Також має проводитись раннє виявлення вживання  дітьми тютюну, алкоголю та наркотиків шляхом анкетування батьків. Для  кожної вікової групи вони різні.

І нарешті, в половині областей пропонується огляд проводити  в закладах охорони  здоров’я, а в решті — у школах. Проте МОЗ  вважає, якщо до першого вересня огляд не  пройдено в поліклініці, то  це можна  буде зробити в  навчальному закладі. Але за належних умов роботи  медиків і збереження таємниці про стан  здоров’я та діагноз дитини. Водночас міністерство  рекомендує проводити медогляд мобільними виїзними  бригадами в районах, де  ускладнений, приміром у гірській місцевості, доступ до  медичних установ.

Під час медогляду визначається не лише стан здоров’я дитини, а і її можливості до фізичного  навантаження. Висновок  має робити лікар-педіатр або лікар сімейної медицини.