ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Україна реально переходить до політики енергетичної ефективності й незалежності

Непрості переговори з Російською Федерацією про зміну чинних контрактів на постачання природного газу триватимуть надалі. Паралельно з цим в уряді усвідомлюють, що часу втрачати не можна. Відтепер акцент в енергетичній політиці робитиметься на власні сили, вітчизняні ресурси й новітні технології.  На порядок денний виходить потреба орієнтуватися на зменшення споживання дорогого імпортного газу. Вчора Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив на необхідності нарощування видобутку власного «блакитного палива», збільшення частки українського вугілля в енергетичному балансі, зменшення енергоємності виробництва і житлово-комунального господарства.

Зрозуміло, що це завдання  не на один рік, і воно потребуватиме величезних ресурсів, мудрих рішень. «Але це безальтернативна реальність», — наголосив глава уряду.

 На Чорноморському шельфі до видобутку газу Україна серйозно ще не підійшла. Фото Укрінформу

Історичний момент

Згадуючи про засідання Ради національної безпеки і оборони, що відбулося минулої п’ятниці, Микола Азаров окреслив головну мету президентського доручення щодо створення й реалізації довгострокової національної програми енергозбереження та енергоефективності. Тут слід відійти від звичного адміністрування. Навпаки, Прем’єр наполягає на запровадженні принципів господарського управління процесами. Йдеться про стимули для енергоефективних технологій і норми, які покладуть край енергетичному марнотратству.

Очолити роботу в цьому напрямку Микола Азаров доручив Міненерговугілля й Мінекономрозвитку, зазначивши, що це завдання актуальне для кожного члена уряду і всіх глав місцевих адміністрацій.

Мета досить проста: цей шлях треба обов’язково пройти, як зробив свого часу весь цивілізований світ. У цьому контексті Прем’єр закликав співгромадян до підтримки й розуміння: «Це саме той історичний момент, коли суспільство має виявити солідарність і захистити своє право на вищу якість життя».

Прокуратура вплине

До слова, вже зроблено певні висновки з минулого урядового засідання, присвяченого саме тарифоутворенню й зловживанням у цій сфері. Глава уряду повідомив, що в Херсоні, Полтаві, Чернігові, Харкові місцева влада вже пішла на скасування необгрунтованого підвищення плати за комуналку. Але прем’єрська сторінка у Фейсбуці буквально переповнена зверненнями громадян з інших регіонів про комунальне здирництво. За кілька днів їх набігло близько трьох сотень.

«Анатолію Михайловичу, ці матеріали передано вам, — звернувся Микола Азаров до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пана Близнюка. — Ретельно розберіться, вникніть буквально в кожне. Такого фактичного матеріалу ви в жодних звітах, від жодних комісій не отримаєте. І пропозиції, як уникнути підвищення і де треба економити, люди висловлюють слушні».

На жаль, у реформах тарифоутворення українці не до кінця розуміють їх механізм, не бачать обгрунтування собівартості. А що робити жителям регіонів, де спочатку підвищили комуналку, а потім скасували: платити за вже отриманими неправомірними квитанціями чи очікувати на перерахунок?

Запитань безліч. Більше того, у Прем’єра склалося небезпідставне враження, що в окремих регіонах місцева влада продовжує маніпулювати завищеними нормами споживання, показниками втрат у мережах, нарахованими, але невиконаними роботами.

Тому згаданому профільному міністру Микола Азаров доручив передавати матеріали до правоохоронних і контролюючих органів у разі виявлення необгрунтованого завищення комунальних тарифів. А заступника Генерального прокурора Віктора Замфірова він попросив взяти ці питання під особливий контроль. Включитися в цю роботу повинні також Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, Антимонопольний комітет, новостворене Агентство з цінової політики.

Людей турбує якість послуг

Оскільки певний час було припинено діяльність Державної інспекції з цін, у багатьох регіонах місцева влада вирішила самовільно скористатися з такої слушної нагоди залатати дірки в кошторисах. Таку інформацію озвучив в урядовій залі Анатолій Близнюк. Він підтвердив, що в Полтаві, Херсоні, Чернігові тарифам повернуто статус-кво. У Харкові ж триває узгодження позицій. За дорученням Прем’єра профільний міністр цієї п’ятниці відбуде до  області, і про результати окремо доповість главі уряду.

Скаржаться громадяни не лише на непомірно високі тарифи, а й на якість надання послуг ЖКГ, яка часто-густо не відповідає задекларованій. «Однак системного контролю за цим немає, про що й свідчить статистика звернень, — продовжив міністр. — Торік зі скаргами щодо якості послуг з утримання житла та прибудинкових територій (тих, які складають, власне, квартплату) до Мінрегіону звернулося понад 2500 громадян. Ще 640 цікавилося якістю тепло- та водопостачання, питаннями благоустрою. За той же період на підвищення тарифів поскаржилися менш ніж 1200 громадян».

На думку фахівця, проблеми часто виникають і від незавершеності процесу приватизації в ЖКГ. Скажімо, люди приватизували квартири, а під’їзди, сходи, комунікації, прибудинкові території тощо залишилися в комунальній власності. Тож міністерство проводитиме політику заохочення і стимуляції створення ОСББ та інших механізмів самоорганізації громадян, аби вони були повноцінними господарями місць свого проживання.       

Перший наступ витримали

Під цією тезою Микола Азаров мав на увазі те, що, попри нинішню екстремальну погодну ситуацію, країну не вдалося вибити зі звичного ритму життя. За останні кілька років комунальні й дорожні служби, енергетики й рятувальники відносно організовано зуміли протистояти негоді. З вуст глави уряду прозвучала подяка на адресу співробітників цих структур за оперативну роботу, завдяки якій населення не так гостро відчуло наступ зими.

Далі буде. Синоптики прогнозують подальше зниження температури по всій території України. Як зустріти його у всеозброєнні? Прем’єр доручив створити при Кабміні оперативну групу на чолі з Анатолієм Близнюком, яка за критичних температур працюватиме цілодобово. Йому допомагатимуть інші міністри: енергетики — Юрій Бойко, МНС — Віктор Балога, оборони — Михайло Єжель. Вони, а також місцеві координатори (рангом не нижче заступника керівника адміністрацій), мають володіти відповідними ресурсами для подолання наслідків стихії.

«Фінансові витрати на аварійно-відновлювальні роботи повинні негайно покриватися за рахунок коштів спеціальних фондів державного бюджету і місцевих бюджетів», — резюмував Микола Азаров. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦  Про затвердження критеріїв, у разі відповідності яким платник податку на додану вартість вважається таким, що має позитивну податкову історію (постанова Кабінету Міністрів);

 ♦ Про затвердження Порядку призначення на посади керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади (постанова Кабінету Міністрів);

 ♦ Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю (розпорядження уряду);

 ♦ Про затвердження плану заходів щодо створення Єдиної автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки на період до 2015 року (розпорядження уряду).