«Розвиток ринкової економіки можливий лише за умови існування здорової конкуренції», — ця теза стала ключовою під час проведення в минулий четвер семінару-наради системи органів Антимонопольного комітету України у місті Харкові. У заході взяли участь керівники всіх територіальних відділень комітету, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та громадськість. Його метою став обмін досвідом з питань подальшого розвитку та вдосконалення чесної конкуренції в Україні, що, на думку учасників наради, можливе лише завдяки взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства з органами Антимонопольного комітету. 

Конкуренція — двигун розвитку

Проведення спільних нарад, днів відкритих дверей з питань захисту економічної конкуренції та засідань «круглих столів» в областях і районах України, за словами голови Антимонопольного комітету України Василя Цушка, було впроваджено комітетом, насамперед, для формування конкурентної свідомості громадян. Конкурентне законодавство України створено з урахуванням кращих світових практик. Крім того, конкуренція в ринковій економіці виступає головним двигуном розвитку. Отже, Антимонопольний комітет України — це державний орган, який забезпечує державний захист конкуренції у підприємницькій діяльності, а  також контроль над дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Антимонопольний комітет України наділений такими повноваженнями, що виступає і в ролі арбітра, і як стимулятор у якійсь мірі, а інколи й важіль, який примушує виконувати конкурентне законодавство.

 Реалізація цих завдань, особливо в умовах незавершеного формування органів державного контролю, незатвердженої Концепції державної політики захисту прав споживачів, — під силу органам Антимонопольного комітету України, які реально є найвпливовішою і ефективною системою державного контролю у питаннях виконання вимог законів про економічну конкуренцію.

Місцем проведення семінару-наради невипадково став саме Харків, оскільки за підсумками трьох кварталів поточного року Харківське обласне територіальне відділення комітету було визнано кращим. На думку Василя Цушка, такого результату вдалося досягти завдяки успішній співпраці  відділення з обласною та міською владою, а також правоохоронними та контролюючими органами.

Інтереси споживачів  понад усе

Харківське обласне тервідділення, як поінформував його голова Анатолій Косолапов, за дев’ять місяців поточного року опрацювало 20 проектів рішень державних органів, з яких два документи не було погоджено. Серед актів, які могли призвести до найбільш негативних наслідків для конкуренції, Анатолій Косолапов назвав ті проекти, які стосувалися ринків утримання будинків, споруд і прибудинкових територій міста Куп’янська  та перевезення пасажирів на автобусних маршрутах в Балаклійському районі. Він також наголосив, що відповідно до державної політики щодо зменшення адміністративного тиску на бізнес на 36 % зменшено кількість перевірок, проведених відділенням.

Під час семінару-наради Анатолій Косолапов зазначив, що дотримання правил чесної конкуренції є запорукою ефективного розвитку економіки, оскільки потенційний інвестор ніколи не прийде на ринок, на якому ігноруються цивілізовані правила поведінки.

— Завдання органів Антимонопольного комітету спільно з органами влади, органами місцевого самоврядування, органами адміністративно-господарського управління нашого Харківського регіону — домогтися того, щоб не було бар’єрів вступу на ринок, щоб не було ущемлення інтересів споживачів, якщо вони отримують послуги наших суб’єктів, які здійснюються на цьому ринку. Тобто запобігти, виявити і усунути порушення антимонопольного законодавства, — наголосив Анатолій Косолапов.

У ході засідання Василь Цушко розповів про одну з найгучніших справ Антимонопольного комітету України — розкриття змови між великими торговельними мережами у столиці: «Погодження цін між торговельними мережами призвело до обмеження конкуренції між ними, в результаті чого страждали постачальники та споживачі продукції. У 2014 році ми хочемо розпочати такі ж дослідження ринку надання послуг великими торговельними мережами в обласних центрах і містах обласного підпорядкування. Планується перевірити не тільки ринок роздрібної торгівлі продуктами харчування, а й побутової техніки та будівельних матеріалів».

Він також підкреслив, що за дорученням Президента України Антимонопольний комітет розробив стратегію, завдяки якій втручання в справи бізнесу з боку перевіряючих структур мінімальне, і пояснив, що за перші порушення, якщо ті істотно не вплинули на ринок, Антимонопольний комітет не буде штрафувати порушника, а надаватиме рекомендації, обов’язкові для виконання. «Якщо порушення усуватимуться в ході розслідування, то штрафних санкцій не буде», — зазначив  Василь Цушко.

На «круглому столі» на тему: «Проблемні питання на ринках надання супутніх та інших платних послуг, що передують адміністративним», який пройшов у рамках семінару-наради, було зазначено, що за останні два роки в Україні відбуваються кардинальні зміни у сфері надання адміністративних послуг, що в свою чергу призвело до надмірного збільшення переліку супутніх та інших платних послуг, що передують адміністративним. Цей процес протягом останнього року став об’єктом особливої уваги АМКУ.

— Антимонопольний комітет доповів Президенту України про результати перевірок за 2012 рік, зокрема про виявлення порушень під час надання адміністративних послуг. Ми вивчаємо цей ринок майже рік і у майбутньому хочемо створити реєстр обов’язкових супутніх та інших платних послуг, що передують адміністративним, — сказав Василь Цушко.

Учасники «круглого столу», що проходив у формі діалогу, розглянули питання впровадження в дію нового порядку ведення державного земельного кадастру та необхідності надання адміністративних послуг з виправлення технічних помилок в нанесенні координат земельних ділянок, проблемні питання в роботі реєстраційних центрів тощо. Крім того, Василь Цушко пообіцяв проінформувати  уряд та окремих відповідальних осіб про всі проблемні питання за межами компетенції Антимонопольного комітету України, які виникли у ході засідання «круглого столу».

ПРЯМА МОВА

Василь ЦУШКО,
голова АМКУ:

— Якщо порушення усуватимуться в ході розслідування, то штрафних санкцій не буде.