ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров переконаний, що стан сфери охорони здоров’я 
є визначальним показником якості життя

Краще бути багатим і здоровим! Хто з нас не знає цієї сакраментальної фрази? Але навряд чи малозабезпеченим громадянам, як і більшості пересічних співвітчизників легше від такої поінформованості. Далеко не завжди ці два поняття збігаються в одній точці, але ж… Фінансовий стан підкреслює ваш особистий статус і відкриває широкий доступ до благ цивілізації, одним із яких і є якісне медичне обслуговування.

Однією з головних цілей проголошеної Президентом нової соціальної політики є саме якісна і доступна медицина для кожної людини, незалежно від її статків. Як же досягти поставленої мети? Цій темі й було присвячено останнє урядове засідання. Прем’єр-міністру Миколі Азарову довелося відверто визнати, що оптимістів, задоволених станом медичної сфери в Україні, мабуть, не залишилося.  

«Скільки і за що платити, коли, не дай Боже, захворів? — звернувся до міністрів глава уряду. — Це абсолютно непрозора сфера, де немає жодної справедливості. Дуже багато ліків і медичних процедур стали просто недоступними для людей з невеликим достатком».

Прем'єр наголошує: референтні ціни на ліки гіпертонікам та діабетикам мають бути вже з 1 травня. Фото УНІАН

Порівняємо себе із сусідами

Дві третини українців вважають нинішні ціни на медпрепарати надто завищеними. Із цим важко не погодитися, бо в разі проблем зі здоров’ям кожен з нас відчуває цінові перекоси на власній шкурі. Нарешті у чинного уряду дійшли руки до цієї болючої проблеми. Йдеться про реалізацію нового механізму референтних цін, в основу чого покладено європейський підхід.

«Держава визначатиме граничні ціни на певні групи ліків в аптечних мережах, виходячи з ретельного вивчення об’єктивної інформації, — повідомив Микола Азаров. — Цін виробника, роздрібних цін у сусідніх державах, аналізу витрат постачальника і продавця, вартості вітчизняних аналогів імпортних ліків тощо. Держава повинна раз і назавжди взяти під контроль питання вартості ліків».

Напередодні засідання Кабміну профільне міністерство презентувало пілотний проект запровадження референтних цін на лікарські засоби для лікування гіпертонії та цукрового діабету. Обсяг споживання таких препаратів надзвичайно великий, а люди, переважно літні, змушені вживати їх постійно, що створює додаткове навантаження на їхні родинні бюджети.

За підрахунками Миколи Азарова, справедливе ціноутворення на цю групу товарів дасть змогу заощаджувати до 200 грн на місяць. Такий механізм слугуватиме для обмеження непомірних апетитів постачальників і аптечних мереж. Адже в уряді чудово розуміють, що постійні підвищення пенсій і соціальних виплат призводять саме до зростання цін.

Мільйони на вітер чи на серце?

«Я доручив запровадити референтні ціни на цю групу ліків з 1 травня поточного року», — рішуче заявив Прем’єр-міністр, поставивши перед віце-прем’єр-міністром — міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою кілька першочергових завдань, зокрема: знизити ціни; дозволити встановити обгрунтовану рентабельність виробникам, постачальникам і аптекам; забезпечити достатню пропозицію препаратів за рахунок власного виробництва; не допустити навіть натяку на дефіцит цих ліків, який можуть спокуситися організувати недобросовісні постачальники.

Куратору медичної сфери доручено також зібрати профільних заступників глав обласних і районних держадміністрацій, мерів великих міст, головних лікарів з усієї України. Їм слід ретельно роз’яснити дію механізму референтного ціноутворення, унеможливлення протидії встановленню справедливих цін.

«Я вимагаю, щоб всі лікарі надавали пацієнтам добросовісні консультації щодо того, які вітчизняні аналоги ліків, що приймає людина, існують і є так само ефективними, — наголосив Микола Азаров. — Щоб місцева влада і контролюючі органи моментально припиняли дію ліцензії та закривали аптеку, якщо в ній немає ліків за визначеними граничними цінами».

Раїса Богатирьова на тематичному урядовому брифінгу підтвердила, що на прикладі препарату Еналаприл проведено попередні розрахунки вартості на внутрішньому й зовнішньому ринках. Вони дають підстави стверджувати, що середня вартість встановленої добової дози за 10 мг, розрахованої за методикою зовнішнього ціноутворення (0,537 грн/ВДД), повинна бути на 52% дешевше ціни всередині нашої країни.

У грошовому еквіваленті українськими пацієнтами лише по одному Еналаприлу переплачено майже 17,4 млн грн. А це кошти переважно тих 7 млн пенсіонерів, які щодня застосовують препарат для лікування артеріальної гіпертензії.

Своєчасність рятує життя

Чи повинна держава дбати про потреби хворих на діабет, безкоштовно забезпечуючи їх інсуліном? Безперечно, так є і має бути надалі. Микола Азаров із обуренням оприлюднив інформацію про те, як подекуди місцева влада забуває зробити відповідні перерахунки, адже державну програму фінансують з бюджету у повному обсязі.

«Я доручив розібратися, з чим у місцевої влади проблема: з коштами чи совістю, — відреагував на таке неподобство глава уряду. — Але ж люди повинні отримувати необхідні їм ліки без втручання з центру, все має відбуватися безумовно і автоматично, а не в «ручному режимі».

«Одержання інсуліну потрібної якості й у потрібних обсягах для таких хворих є питанням навіть не якості життя, а буквально життя й смерті, — підкреслив Микола Азаров. — Тому я маю намір рішуче і безкомпромісно діяти в інтересах людей, хворих на діабет та інші важкі захворювання».

У цьому контексті увагу міністрів було привернуто до закупівлі ліків за бюджетні кошти. Аби у майбутньому уникнути ситуації, коли аврально доводилося витрачати кошти Резервного фонду, Прем’єр попередив усіх причетних до процедури державних закупівель: «Повторення таких проблем уряд не допустить і не пробачить. Я беру цю справу під особистий контроль».

А керівництву профільного міністерства Микола Азаров нагадав, що вже час розпочинати закупівлю вітчизняного медичного обладнання, на що в держбюджеті закладено 190 млн грн. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження аудиторської діяльності (проект закону);

♦ Про  утворення Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про  внесення зміни до переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Положення про державну систему професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про  затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2015 року (розпорядження уряду).