ТЕРИТОРІЯ ЗАКОНУ

Міндоходів хоче зобов’язати українців платити мито,  якщо вартість ввезеного товару перевищує 300 євро

Міністерство доходів і зборів України розробило проект поправок до Митного кодексу, яким пропонує знизити планку вартості ввезених з-за кордону без сплати мита товарів з 500 до 300 євро у всіх пунктах пропуску, крім аеропортів, де ця планка залишається на рівні 1000 євро. А доки цю законодавчу ініціативу обговорює громадськість, митники радять громадянам, які збираються у відпустку або у гості до родичів за кордон, уважно ставитися до тих правил, які існують. У тому, що можна провезти через «зелений коридор», не наживши неприємностей, розбиралася журналістка «УК».

Митним кодексом чітко визначено, що таке особисті речі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Рецепти для ощадливих туристів

Як перехитрити митників і не платити податків, якщо везеш у країну дорогі речі? Відповідь на це запитання легко можна відшукати на форумах, де обговорюють так звані шопінг-тури. Наприклад, на одному з таких сайтів я знайшла кілька порад, як провозити шуби. Якийсь жартівник навіть не полінувався там процитувати Митний кодекс, пояснивши, що будь-який добропорядний громадянин може провезти не більш ніж 50 кілограмів, а ціна нової речі в його багажі не повинна перевищувати 500 євро, якщо це автомобільний пункт пропуску, 300 — у разі, коли йдеться про поромну переправу. Тому він радить провозити дорогі речі виключно через аеропорт, де планка піднята хоча б до 1000 євро. Мовляв, ви цілком можете накинути шубку собі на плечі й абсолютно спокійно пройти «зеленим коридором», головне — не показувати митникам чеків. Хоч зрозуміло, що логічнішим таке «дефіле» буде взимку, деякі дами користуються такими порадами попри пори року.

За особисті речі, які вже були у вжитку, громадяни намагаються видавати й нові мобільні телефони. По-перше, деякі з них можна купити за кордоном набагато дешевше. По-друге, нові моделі там з’являються раніше, ніж у нас, тому купувати їх там вигідно. Але митники попереджають, що телефони у будь-якому разі краще задекларувати, щоб потім не виникло проблем з їхнім використанням. 

«Громадяни, які купують мобільні телефони за кордоном, обирають «червоний» коридор, оформлюють декларацію, а потім із нею йдуть в Укрчастотнагляд, реєструють цей телефон і так отримують право користування мережами українських операторів», — розповідає в. о. начальника відділку Київської міжрегіональної митниці Міністерства доходів і зборів України Вадим Гоцало, який працює в аеропорту «Київ». — Якщо цього не зробити, жоден оператор мобільного зв’язку не зможе підключити такий телефон, бо вважатимуть, що його ввезено нелегально. Ми зі свого боку зобов’язані також проконтролювати вартість цього телефону, яка підтверджується товарним чеком. І якщо він коштує менш як 1000 євро, його можна ввозити на територію України без сплати мита».

Багнет-ніж заховали в… сало

За словами Вадима Гоцала, Митним кодексом чітко визначено, що таке особисті речі. Перелік цих речей досить великий. Наприклад, пасажирові літака можна взяти із собою два комп’ютери й два мобільні телефони, велосипед, аптечку, коляску для дитини тощо.

«Був випадок, коли пасажирка, яка летіла в Італію на відпочинок, везла 20 суконь, вартість кожної з них — 10 тисяч євро, — розповідає Вадим. — На такі речі оформлюється спеціальна книжка Карнет АТА. Це міжнародний документ, що його використовують як митну декларацію для товарів, які тимчасово ввезені на митну територію країни — учасниці Стамбульської конвенції. Він гарантує сплату митних зборів і платежів на території цієї країни у разі порушення власником карнета митного режиму тимчасового ввезення».

Як особисті речі можна перевозити також набори продуктів. Продукти везуть дуже часто — як на приліт, так і на виліт. Єдине, на що митники радять звернути увагу, — обмеження щодо ввозу цигарок та алкогольних напоїв, які існують у деяких країнах Євросоюзу. Наприклад, у Великобританію можна завезти один блок цигарок, а в Угорщину — лише 2 пачки. Є також певні обмеження щодо алкоголю. Пасажири, які часто бувають у Європі, розповідають: за все, що перевищує встановлену норму, їм доводиться платити податки. У середньому 7 євро за літр напою.

Люди, які їдуть на відпочинок за кордон, здебільшого везуть крупи, цукор, мед, сало, також часто купують у подарунок знайомим і родичам торт «Київський». При цьому іноді намагаються облаштувати схованку просто у пакунках з їжею. 

«Траплялося, що інспектори митниці, використовуючи засоби технічного контролю, знаходили заборонені для переміщення предмети саме у харчах, — розповідає мій співрозмовник. — Наприклад, був випадок, коли виявили багнет-ніж від автомата Калашникова у шматках сала, яке було ретельно загорнуте в фольгу, обмотане газетою і клейкою стрічкою. Щоб приховати весь цей пакет, українець, який нині живе в Німеччині, обгорнув його ще п’ятьма шарами фольги і поклав у валізу з особистими речами».

Часто пасажири літаків беруть із собою за кордон специфічні речі. Так, бабусі й дідусі полюбляють возити віники, гармошки, самогон. Пояснюють тим, що там усе це навряд чи купиш.

Повертаючись із відпочинку, громадяни, як правило, привозять речі, які можуть підлягати оподаткуванню. Тому митники повинні бути готові до того, щоб ідентифікувати їхню вартість. І якщо це шуба чи куртка, вони мають право переконатися, нова вона чи ні.

Як правило, громадяни потрапляють у неприємні історії не тому, що хочуть щось приховати, а скоріше через незнання законів, стверджують митники. Наприклад, купуючи алкоголь у магазинах безмитної торгівлі, вони часто не підозрюють, що завезти без сплати податків можуть лише 1 літр міцних напоїв, 2 літри вина, 5 літрів пива та не більш одного блоку тютюнових виробів.

Якщо митники побачили на рентген-апараті предмет, який можна зарахувати до товарів, що підлягають оподаткуванню, пасажира запрошують пройти до оглядової стійки, просять відкрити валізу. Потім ставлять класичне запитання «Що везете?» Відповідаючи на нього, люди, які добре розуміють, що порушили закон, починають скандалити. Намагаються налякати інспектора, тиснути на нього. Відразу ж повідомляють, що кудись телефонуватимуть, хтось щось робитиме. Епітетів на адресу перевіряльників не шкодують.

А приховати будь-які речі справді складно. У цьому кореспондентка «УК» змогла переконатися особисто, коли попросила перевірити свою дамську сумочку. Не перераховуватиму всі речі, які в ній були, скажу лише, що інспектор безпомилково їх назвав. 

Віртуози підпільного бізнесу

На прикордонних митницях набагато більше охочих перевезти під виглядом речей для особистого користування товари, які потім можна продавати на базарі. Як розповів «УК» заступник начальника Чернівецької митниці Міністерства доходів і зборів України Валерій Губарєв, громадяни вважають, що вони нічого не порушують, коли везуть товар партіями, за умови, що речі коштують до 500 євро, а їхня вага не перевищує 50 кілограмів.

«У законодавстві юридично не виписано, як саме відрізнити, що товари на вказану суму використовуватимуть з комерційною метою, і громадяни цим користуються, — зазначає Валерій Губарєв. — Наприклад, наші молдавські колеги, щоб уникнути подібних ситуацій, пішли іншим шляхом і визначили таке поняття, як товарна партія. І якщо людина, до прикладу, везе сто олівців, які недорого коштують і мають невелику вагу, вона повинна сплатити податки».

За словами митника, громадяни, які не хочуть платити податки і мито, вдаються до всіляких хитрощів. Дуже популярна схема, коли в мікроавтобус із товаром сідають чотири чоловіки, щоб усе було згідно із встановленою нормою. «В одному з автомобілів митники виявили велику партію губок для чищення взуття, — розповідає Валерій Губарєв. — Коли запитали, навіщо стільки, почули у відповідь дуже просте пояснення, мовляв, купили на все життя для всієї родини. Громадянам роз’яснили порядок переміщення та оподаткування цих товарів. Як результат, товар на територію України не потрапив».

На його думку, якщо планка вартості товару, за який не потрібно сплачувати мито, буде знижена, людей, що прагнуть так обманювати державу, значно поменшає. Тим паче, що чинне законодавство дозволяє перевозити товар на вказану суму через автомобільний пункт пропуску лише раз на день. Тому займатися таким підпільним бізнесом буде економічно не вигідно.

Що ж стосується добропорядних громадян, для них митники намагаються забезпечити якомога комфортніші умови під час перетину кордону. І на літній період навіть створили для туристських автобусів окрему смугу. Щоб мандрівники не марнували часу, проходячи перевірку прикордонників та митників, туристичні агенції завчасно подають на митницю списки пасажирів.