Доля голосування Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу у справі фатального рейсу МН17 мало в кого викликала ілюзії. Беручи до уваги право вето Росії в Радбезі, яким вона хвацько блокує всі рішення, котрі ініціює Україна, намагаючись змусити  Москву заплатити за анексію Криму і кровопролиття на Донбасі, а також запеклий спротив Кремля самій ідеї створення трибуналу, великих надій на ООН плекати було не варто.

Прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт переконаний, що саме проросійські бойовики навмисне збили малайзійський лайнер у небі над Донбасом. Фото з сайту darkroom.baltimoresun.com

Рада безпеки надій не виправдала

У проекті резолюції »йшлося, що РБ ООН «приймає рішення створити міжнародний трибунал з єдиною метою притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за злочини, пов’язані зі знищенням в Донецькій області України літака авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував 17 липня 2014 рейс MH17». Проте під час голосування на засіданні Радбезу 11 країн-членів проголосували за, троє — Китай, Ангола, Венесуела —  утрималися. Росія проголосувала проти. Головуючий заявив, що через голос «проти» постійного члена Радбезу ООН резолюцію відхилено. 

Результати голосування викликали обурення міністра транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лайя, який  наголосив, що Рада Безпеки ООН надіслала неправильний сигнал родичам загиблих після катастрофи «Боїнга» на Донбасі. «Малайзія глибоко сумує із приводу нездатності Ради Безпеки зберегти єдність у зв’язку з катастрофою малайзійського «Боїнга», тому ми розчаровані її неспроможністю ухвалити проект цієї резолюції», — заявив малайзійський чиновник. 

Представник США у Радбезі ООН Саманта Пауер також обурилася результатами голосування і наголосила, що вето Росії не завадить світовій спільноті провести об’єктивне розслідування причин цієї авіакатастрофи.

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс заявив, що він глибоко розчарований тим, що Росія заблокувала резолюцію щодо створення трибуналу. «Ми прийшли в Раду Безпеки ООН з бажанням побачити правосуддя у найефективнішому та найоб’єктивнішому вияві», — зауважив  міністр. Він наголосив, що йому «важко зрозуміти, як член Ради Безпеки може ставати на заваді правосуддю». 

Як Чуркін обмовився

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який був присутній на засіданні у Нью-Йорку, заявив, що «українці сприйняли падіння малайзійського літака як національну трагедію». За словами міністра, світова спільнота має «притягнути до відповідальності всіх, хто скоїв цей жахливий злочин».

«Ми бажаємо, щоб правду про цей злочин було відкрито і  щоб винні постали перед міжнародним судом, — заявив міністр. —  Ні в кого не може бути жодної причини протистояти цьому, крім тих, хто скоїв цей злочин».

Натяк українського міністра влучив у ціль, бо викликав істеричну реакцію представника Росії в РБ ООН Віталія Чуркіна. У відповідь на виступ Павла Клімкіна російський дипломат  фактично звинуватив Україну в трагедії з «Боїнгом». «А навіщо цивільні літаки направляли в зону, де тривають воєнні дії? У зону, де українські збройні сили воюють, в тому числі з використанням авіації, де літають військові транспортники? Навіщо відправляють у цю зону цивільні літаки? З жадібності? Або з якихось інших міркувань?» — не по-дипломатичному нетямився Віталій Чуркін.

Насамкінець постпред Росії висловив надію, що винні в загибелі 298 осіб не нестимуть відповідальності. «Сподіватимемося, що розслідування розбереться, і безкарність (!) настане і щодо тих, хто збивав літак, і тих, хто його направляв у зону воєнних дій», —  пророче обмовився Чуркін.

У світової спільноти є план «Б»

Після провального засідання РБ ООН щодо Міжнародного трибуналу Київ не збирається опускати руки. «Україна разом із міжнародними партнерами після вето Росії на трибунал щодо розслідування аварії пасажирського літака рейсу MH17 у 2014 році на Донбасі  розпочала реалізацію плану «Б», — про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він переконаний, що вето Росії доводить провину російських терористів і зв’язок Кремля з убивством невинних людей.

«Організатори і вбивці неминуче будуть покарані. Світ продовжить встановлення справедливості. Не можна дозволити Росії знищити систему міжнародних відносин і підірвати авторитет Ради Безпеки ООН», — написав Прем’єр.

Старший аналітик групи Geostrategy Володимир Денисюк у коментарі «УК» заявив, що доказів причетності російської сторони до катастрофи малайзійського «Боїнга» з’являється дедалі більше. На його думку, доповідь Нідерландів щодо розслідування причин цієї трагедії, яку буде опубліковано  найближчим часом, опосередковано вкаже на те, що літак збила російська ракета. «Хто її випустив — це залишиться поки  що невідомим,  проте причину трагедії, вочевидь, буде чітко зафіксовано», — вважає експерт.

За словами Володимира Денисюка, позиція Росії в РБ ООН була прогнозована, і в Кремля не залишалося іншого вибору, ніж блокувати рішення про створення трибуналу, «що опосередковано і є доказом причетності Росії до скоєння цього злочин».  Експерт нагадав, що, згідно з недавніми опитуваннями, проведеними «Левада-центр», понад половина росіян ідею створення міжнародного трибуналу щодо розслідування катастрофи МН17 підтримує. «Це ще раз засвідчує, що росіяни не бачать сутності політики режиму Путіна, який безсоромно бреше і всьому світові, і власним громадянам», — вважає експерт.