Найближчим часом в Україні заплановано побудувати комплекс із переробки радіоактивних відходів, накопичених за десятиріччя роботи атомних електростанцій. Уряд виділив близько 600 мільйонів гривень на будівництво таких сучасних комплексів, що відповідають найвищим вимогам безпеки.

Безпека понад усе

Системний підхід до створення самодостатнього ядерного енергетичного комплексу дасть змогу Україні найближчим часом відновити втрачені з 90-х років ХХ століття позиції. Важливим компонентом тут є система переробки радіоактивних відходів, над якою нині працюють фахівці НАЕК «Енергоатом». Цього року почнеться реконструкція діючого комплексу з переробки радіоактивних відходів на Запорізькій АЕС і будівництво сучасного комплексу на Рівненській атомній електростанції.

Експерти зазначають, що комплекси з переробки призначені для утилізації робочого одягу, інструментів, ізоляційних матеріалів, індивідуальних засобів радіаційного захисту, частин насосів, вузлів керування тощо.

Зокрема на Запорізькій АЕС планують встановити абсолютно нове обладнання, що значно підвищить рівень радіаційної безпеки на станції. Крім того, запуск нових комплексів зменшить обсяг відходів, що вже накопичилися на складах електростанцій. Після переробки їх направлятимуть у комплекс зі зберігання відходів «Вектор» у Чорнобильській зоні.

Уряд уже схвалив виділення майже 300 мільйонів гривень на кожен із комплексів, йдеться в повідомленні Інформаційно-аналітичного бюлетеня КМУ. А частину технологічного обладнання отримано безкоштовно в рамках міжнародних проектів технічної допомоги, які фінансує Європейська комісія.

Атомно-промисловий комплекс України нині повністю зосереджений на розвитку свого потенціалу задля сталого економічного розвитку країни. На думку урядових аналітиків, державну політику орієнтовано на безумовне виконання накреслених планів і програм з підтримки інноваційних проектів і розширення міжнародної співпраці. Такий підхід забезпечить атомно-промисловому комплексу ефективний розвиток, спрямований на всі складові енергетичного циклу.

Висока відповідальність персоналу АЕС є запорукою безпеки енергосистеми. Фото УНIAН

Технології на експорт

Виробництво турбін для АЕС, якісна система налагодження функціонування систем, підвищення науково-технічного потенціалу, будівництво комплексів з переробки радіоактивних відходів, введення в дію нових високотехнологічних енергоблоків, а також зведення власного заводу з виробництва ядерного палива — все це ставить Україну на новий рівень ефективного енергоспоживання. Таким чином, уже найближчим часом Україна зможе експортувати свій технологічний досвід у країни, де енергетичні потужності складаються з реакторів, схожих з вітчизняними аналогами. Серед таких країн — Китай, Іран, Чехія і Болгарія.

А найближчим часом планується добудова третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС та будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні відчуження. Повним ходом триває будівництво заводу з виробництва ядерного палива. Цього року також буде проведено заходи з подовження терміну служби трьох енергоблоків — одного на Южно-Українській АЕС та двох — на Запорізькій. Крім того, на збільшення статутного фонду «Енергоатому» в держбюджеті закладено 1,6 мільярда гривень.

Усі ці кроки спрямовано на те, аби Україна й надалі зберегла частку вироблення атомної енергії на рівні 50% загального обсягу генерації, що й передбачено Енергетичною стратегією до 2030 року. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»