ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

З нового року Україна починає жити за новими правилами організації економіки й соціальної сфери

Незвично напівпорожній коридорчик перед овальною залою урядових засідань, який зазвичай аж кишить від журналістів, лоток для мобільних телефонів біля електронної рамки, що нагадував викачану соту, майже на півсотні осіб коротший список медійників - все це свідчило про одне: перше в цьому році засідання Кабміну відбувалося в період новорічних святкувань.

Інновації для прогресу

Ювілейний рік у новітній історії України ставить перед нею надзвичайно важливі завдання. Прем'єр-міністр Микола Азаров переконаний, що до серпня вдасться остаточно подолати наслідки кризи - як в економіці, так і у суспільній свідомості. Підставою для цього глава уряду вважає той факт, що вперше за два десятиліття держава розпочинає жити за принципово новими правилами організації економічної діяльності, бюджетної та соціальної сфер.

Адже з 1 січня набули чинності Податковий і Бюджетний кодекси, закон про судоустрій і статус суддів, зміни до законів про державну допомогу сім'ям з дітьми у ракурсі виплати допомоги при народженні дитини, про основи соціального захисту інвалідів тощо. Загалом новими є 28 законів. Серед них зокрема 13 - у фінансово-економічній сфері, чотири стосуються соціальної сфери.

Микола Азаров вимагає від підлеглих зосередитися на розробці й впровадженні інвестиційних програм, які слід вибудовувати на принципах державно-приватного партнерства. Керівники державних підприємств у супрязі з бізнес-колами повинні визначити короткотермінові заходи на поточний рік, які стануть "містком" до середньотермінових (на два-три роки) інвестиційних програм.

При цьому наголошено на пріоритетності інвестицій інноваційного характеру. Інакше технологічна відсталість вітчизняної промисловості стане вироком для країни. Якщо найближчими роками не перебудувати ключові галузі, зокрема металургію, темпи оновлення подібних виробництв у світі не залишать нашій промисловості жодних шансів утриматися на ринках.

У Кабміні розраховують на збільшення інвестицій насамперед з боку українського бізнесу. Весь комплекс питань, пов'язаних із програмами модернізації вітчизняної промисловості, доручено взяти під контроль першому віце-прем'єр-міністру - міністру економічного розвитку й торгівлі Андрію Клюєву. До 21 січня він має подати на розгляд уряду річну програму інвестиційно-інноваційної діяльності.

Підбив Микола Азаров і перші підсумки виконання держбюджету попереднього року. Попри панічні прогнози опонентів, його доходи виконано на 99%. Після шаленого дефіциту 2009-го, який сягнув 15%, останній не вийшов за межі п'яти. За рахунок ефективного використання зовнішнього фінансування вдалося скоротити внутрішні запозичення на 30 млрд грн. Завдяки цьому соціальні зобов'язання держави було профінансовано на 100%.

Так, виплати за захищеними соціальними статтями були на 12,5%, або на 23 млрд грн, більшими за позаторішні. На таку ж суму отримали допомогу родини з дітьми. 1,6 млрд грн становили субвенції за житлово-комунальні послуги малозабезпеченим сім'ям, 2,5 млрд спрямовано на чорнобильські програми.

На відміну від більшості європейських країн, які вдалися до скорочення соціальних виплат, в Україні дотримано проголошених соціальних стандартів, резюмував Микола Азаров.

Які опори - такий і міст

Торік з державного бюджету до Пенсійного фонду було перераховано 60 млрд грн дотацій. А вся платня з усіма нарахуваннями працівникам бюджетної сфери не перевищувала 52 млрд. Перші два тижні поточного року потребуватимуть 9 млрд грн для безперебійної виплати пенсій. Це більше всіх надходжень до державного бюджету в цей період. На жаль, таке величезне навантаження на бюджет не полегшує життя самим пенсіонерам.

Надалі таку ситуацію Микола Азаров вважає неприпустимою. І вимагає від керівника соціального блоку уряду Сергія Тігіпка знайти стимули для інноваційного перетворення пенсійної системи. "Міцність мосту розраховується за найтоншою опорою, - нагадав просту істину Прем'єр-міністр. - А якість життя визначається за станом найвразливіших верств населення".

Не міг Микола Азаров оминути й аграрну тематику. Хоча зараз і початок року, вже слід закладати підвалини безперебійного проведення весняно-польових робіт. Профільному міністерству доручено створити належні умови для проведення сівби та розширення можливостей реалізації на ринках готової сільгосппродукції.

Рік пройде під знаком будівництва оптових ринків. Тобто чи не вперше реальний виробник зможе виходити безпосередньо на покупця. Таким чином вдасться завдати відчутного удару ціновим "накруткам" посередників.

"У Міністерстві агропромислової політики нині сконцентровано значні фінансові ресурси. І уряд безкомпромісно спитає за їх грамотне та ефективне використання", - наголосив Микола Азаров.

Халатність на мільйони

Інакше оцінити події на шахті "Межирічанська" ДП "Львіввугілля" перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку й торгівлі Андрій Клюєв не зміг. Вийшовши до журналістів на традиційний урядовий брифінг, він повідомив, що локальна пожежа на копальні виникла ще 21 грудня.

Але керівництво підприємства і об'єднання вирішило приховати реальну картину, сподіваючись на власні сили. Це призвело до масштабної аварії, яка ледь не випалила шахту. "Неприємний факт намагалися зам'яти, але правоохоронним органам там є над чим попрацювати", - розповів урядовець. Він також додав, що подібні невеличкі пожежі виникають на різних шахтах України щотижня, і їх ліквідують за добу.

Урядова комісія встановила, що причиною вогню стало куріння, бо інших чинників виявлено не було. Урядовим рішенням на ліквідацію аварії виділено перші 10 млн грн. Ці кошти вже пішли за призначенням, конкретизував Андрій Клюєв. Загалом недбалість посадових осіб влетить державі у чималу копійчину. Остаточну суму урядовець не назвав, оскільки на шахті ще працює згадана комісія, але йдеться не про один десяток мільйонів у національній валюті. Говорити ж про повну ліквідацію аварії і пуск шахти можна буде не раніше, ніж за три місяці.

***

Січень стане останнім місяцем для підприємств, що надають адміністративні послуги. "Рубонувши з плеча й під корінь", як влучно висловився Андрій Клюєв, уряд ліквідував таких "прилипал", які працювали під виглядом державних структур при міністерствах і відомствах. Таких виявилося аж 11 тисяч. З них залишиться не більше півтори тисячі. Урядове рішення не стосуватиметься тих із них, послуги яких передбачено чинним законодавством. Інші ж доводитимуть свою придатність шляхом перереєстрації в Кабміні і внесення відповідного законопроекту до Верховної Ради.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за укладенням договорів застави та іпотеки земельних ділянок та прав на них (проект Закону);

* Про затвердження базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2010 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави (постанова Кабінету Міністрів);

* Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів (постанова Кабінету Міністрів);

* Про реалізацію Закону України "Про скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом України підприємств, які мають стратегічне значення, та вугледобувних підприємств і відновлення пенсійних прав їх працівників" (постанова Кабінету Міністрів).