Хабар завжди менший, аніж очікуваний з нього зиск. Три мільйони гривень для першого заступника голови державного підприємства «Західукргеологія» (НАК «Надра України» Держслужби геології та надр Міністерства екології й природних ресурсів) за сприяння у наданні спецдозволу на користування надрами мали б у підсумку принести хабародавцю значно більший капітал. Про затримання посадовця «на гарячому» оперативниками управління захисту економіки й слідства Нацполіції у Львівській області нещодавно повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тривають слідчо-оперативні заходи.

На чому сподівається «відігратися» підприємство, яке вирішило розпочати експлуатацію наф?тогазового родовища з кількамільйонного хабара? Приміром, на ухиленні від аукціону з отримання спецдозволу на право видобутку. Це заощаджує майбутнім надрокористувачам чималі кошти. Плюс емоційний бонус, що вдалося круто обійти усіх конкурентів.

Але така корупційна схема спрацьовує лише за умови, що депутати відповідної обласної ради гарантовано дадуть згоду підприємству працювати на їхній території, інакше Держгеонадра не підпише дозвіл на видобуток. Як цього домогтися — знають у Чернівецькій обласній раді. 

Розгляд всліпу

Зазвичай депутати облрад влаштовують окремі торги з небідним нафтогазовим претендентом, пропонуючи йому в обмін на свою лояльність взяти активну участь у фінансуванні місцевих соціальних та інших проектів. Можуть узагалі не дозволити підприємству підходити до покладів вуглеводнів в області, якщо, проявляючи прин?циповість, знайдуть недоліки у його роботі чи у поданій документації, викриють нечесні бізнес-наміри чи шкідливий вплив на довкілля під час реалізації бізнес-проекту.

Проте пошити в дурні принципових депутатів зовсім неважко при умілому маніпулюванні принципом «мовчазної згоди» в Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами: якщо протягом місяця в Держгеонадра не надійшла з області відповідь, вважається, що депутати місцевого органу представницької влади погодили видачу такого дозволу автоматично, отже, київським чиновникам розв’язані руки підписати видобувному підприємству документи на пільгових засадах. Головне простежити, щоб протягом зазначеного терміну керівництво облради не скликало раптом сесію з цим питанням у порядку денному.

Випадково чи ні, але до Чернівецької облради лист від Держгеонадр з клопотанням погодити ТОВ «Онзаго» (назву змінено) отримання спеціального дозволу на експлуатацію Красноїльського газового родовища, що у Сторожинецькому районі Буковини, надійшов мало не на другий день по закінченні чергової сесії. Наступну планували провести місяців за два. Члени профільної комісії облради з питань природокористування були ще більш здивовані, з’ясувавши, що Мінекології вимагає розглянути красноїльське питання всліпу, не надавши депутатам жодного документа про потенційного надрокористувача, його спроможність займатися діяльністю відповідно до ліцензійних умов та про наміри співпраці з громадою села.

Буковинські депутати звернулися у Київ з проханням ознайомитися з документацією ТОВ «Онзаго». Випадково чи ні, але відповідь з Держгеонадр надійшла у Чернівці через місяць, коли почала діяти «мовчазна згода» і підприємство у пільговому порядку отримало ліцензію на геологічне вивчення Красноїльського родовища з подальшим видобуванням нафти і газу.

Потрібен реєстр природокористувачів

Щоб якось зберегти лице у цій не зовсім гарній грі, керівництво облради, хоч і з запізненням, включає (з голосу!) питання ТОВ «Онзаго» на розгляд чергової сесії з проектом позитивного рішення.

Але депутати таки виявили принциповість. У виступах прозвучала стурбованість тим, що керівництво обласної ради лобіює інтереси фірми, ніби спеціально щойно створеної для отримання спецдозволу, ще й із засновниками з одіозних Віргінських островів. Тимчасовій комісії облради доручили розібратися в ситуації по суті.

— Ми з’ясували, що фірма з офшорним капіталом намагалася обманом взяти в користування газове родовище, — розповідає депутат Чернівецької облради, голова тимчасової комісії Василь Гостюк. — Все так, наче в цьому обмані брала участь і обл?рада, оскільки на порушення регламенту її роботи сесійне засідання не було скликане у строк, встановлений для розгляду документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності.

Зокрема фірма разом з Держгеонадрами надала облраді недостовірну інформацію щодо наявності на ділянці надр відповідного цілісного майнового комплексу, який є обов’язковою умовою для видачі спецдозволу в пільговому порядку. На давно законсервованій свердловині, з якої стирчала лише заіржавіла труба, не було навіть зазначеного в документах вимірювального обладнання. Не оформлено оренду земельної ділянки. 

За словами Василя Гостюка, область зацікавлена у використанні своїх корисних копалин. Усі тільки раді появі нових суб’єктів господарювання. Але потрібно зробити єдиний реєстр родовищ і покладів, а також публічний реєстр користувачів цих копалин і загалом природних ресурсів краю, де зазначити показники їх підприємницької діяльності, включно зі сплатою податків та соціальними зобов’язаннями перед територіальними громадами.