Концентрація в державній страховій компанії всіх ризиків аграрного сектору є завідомо провальним проектом

"Держфінпослуг розробила Концепцію страхування сільськогосподарської продукції, яка передбачає створення Бюро як добровільного об'єднання страховиків, і не підтримала створення державної аграрної страхової компанії, як це передбачено в моделі, запропонованій Мінагрополітики", повідомила "Урядовому кур'єру" директор департаменту стандартів регулювання та нагляду за фінансовими установами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) Надія Жила. Це пов'язано з неможливістю створення різних умов діяльності для окремої державної страхової компанії та приватних страхових. Не може бути прийнятним і те, що державна страхова компанія контролюватиме страхування приватними страховиками та встановлюватиме для них тарифи, як це пропонується в узгодженому проекті Мінагрополітики з окремими учасниками ринку.

Держрегулювання страхової діяльності полягає у встановленні єдиних вимог щодо диверсифікації ризиків до всіх суб'єктів незалежно від форми власності. "Допустити концентрацію в одній компанії всіх високих ризиків аграрного сектору є завідомо провальним проектом, усі збитки покриватимуться за рахунок держави. Створення держкомпанії, яка страхуватиме різні види ризиків, одним з яких буде агрострахування є можливим, однак не в межах цієї Концепції", - підкреслила Н. Жила.

Експерт агрострахового ринку Сергій Хоружий констатує, що у варіанті зі страховиками, через такий важіль, як надання субсидії, держава підвищує їхню відповідальність. В іншому варіанті - ситуація нагадує Барона Мюнхаузена, який сам себе тягне за чуба: держава платить субсидію для підвищення власної відповідальності перед аграріями. Але держава не Мюнхаузен, а гроші - бюджетні.

За даними проекту "Розвиток агрострахування в Україні" Міжнародної фінансової корпорації (МФК), загальна збитковість страхового портфеля по озимих культурах у сезоні 2009-2010 рр. становить 184%. Цей показник значно перевищує рівень збитковості попередніх сезонів через несприятливі погодні умови минулої зими. Рівень збитковості компаній - лідерів ринку (застрахована площа, кількості договорів, обсяг зібраних премій) у середньому перевищує 100%, тобто ці страховики виплатили відшкодувань більше, ніж зібрали премій восени 2009 р.

На думку фахівців МФК, показник збитковості підтверджує, що вітчизняні страхові компанії готові виплачувати відшкодування при настанні ризикових подій, надаючи тим самим реальний страховий захист аграріям. Незважаючи на відсутність державної підтримки, ринок агрострахування працює. До нього виявляє інтерес 17 страхових компаній, з яких системно працюють шість, займаючи 80% цього ринку. Серед них "Оранта", "ТАС", "Брокбізнес". Аграрії переважно страхують основні стратегічні озимі культури - пшеницю, ріпак, ячмінь. Нещодавно Міністерство аграрної політики України запропонувало поновити в 2011 р. субсидування з держбюджету сільськогосподарських виробників для здешевлення вартості страхування сільгоспризиків і передбачити на ці заходи в держбюджеті 100 млн грн на наступний рік.

РЕГІОНАЛЬНІ ДАНІ

Аграрії страхували посіви озимої пшениці практично у всіх регіонах, за винятком Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської і Львівської областей. Найбільша кількість договорів зафіксована в Полтавській (48), Кіровоградській (34), Сумській (31), Хмельницькій (24), Вінницькій (20), Херсонській (18) і Донецькій (14) областях.

Найбільші суми відшкодування по договорах страхування пшениці виплачені страховиками з Полтавської (5,3 млн грн.), Херсонської (2,25 млн грн.), Сумської (1,3 млн грн.) і Харківської (1 млн грн.) областях.

Посіви озимого ячменю активно страхувалися в Кіровоградській (38 договорів), Херсонській (27), Одеській (13) і Полтавській (12) областях. Найбільші суми відшкодувань по цих договорах виплачені в Херсонській (1,48 млн грн.), Одеській (190 тис. грн.), Дніпропетровській (135 тис. грн.) і Кіровоградській (133 тис. грн.) областях.

Договори страхування посівів озимого ріпаку активно заключалися в Кіровоградській (47), Херсонській (33), Сумській (14), Одеській (13), і Черкаській (11) областях.