ГОСТРА ТЕМА

Зараз людей турбує одне запитання: заплатять чи ні?

Що хворіти погано, знає кожен. Коли щось болить, ніщо не тішить: ні улюблений фільм, ні смачна їжа, ні посилена увага коханої людини. Та з недавніх пір хворіти стало ще й... дуже складно. Отримати лікарняний листок чи виплату за ним з 1 січня цього року після запровадження єдиного соціального внеску для багатьох наших співвітчизників є великою проблемою. Нагадаємо, відповідно до закону про єдиний соціальний внесок працедавець оплачує працівникові перші 5 днів лікарняного. З шостого дня допомогу виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Днями почула від колеги сумну історію, що його дружині-педагогу відмовилися видавати лікарняний листок. Мовляв, ледь не зубами виривала... Столицею активно поширюються чутки, що нібито дільничні терапевти отримали вказівку не видавати листки з тимчасової непрацездатності саме тим, хто "сіє розумне, добре, вічне" .

Із запитанням, чи це справді так, звернулася до столичного педагога з понад двадцятирічним стажем Світлани Леонідівни. Вчителі, справді віддані своїй професії, зауважила вона, взагалі намагаються не хворіти. Адже розуміють, що дні їхньої тимчасової непрацездатності - це прогалини в знаннях учнів.

Та богатирське здоров'я буває тільки у казках. Тож хоч сама вона з початку року ще на лікарняний не ходила, кількох її колег уже встиг "упіймати в свої тенета" підступний грип. Проте, за їхніми словами, у поліклініках за місцем проживання проблем з отриманням відповідного документа не виникало.

Хворійте... за графіком

- Про запровадження з 1 січня єдиного соціального внеску ми, звісно, чули. І не тільки зі ЗМІ чи Інтернету, - додала моя співрозмовниця. - Для цього нас спеціально викликали до районного відділу освіти. Там профспілкові лідери докладно розповіли про це нововведення і запевнили, що начебто ніяких проблем з оплатою лікарняних листків виникати не повинно. Ось тільки зауважили: "Якщо вже точно плануєте піти на лікарняний, робіть це... краще з понеділка. Так шкільним бухгалтеріям буде в подальшому простіше та зручніше оформлювати належні документи".

Що ж, ось вам і ще одне породження часу: лікарняні за графіком. Але все це - думки та випадки із пересічними громадянами. А що з цього приводу кажуть фахівці?

На соцстрах чекає крах?..

Так днями прес-служба Національного форуму профспілок України оприлюднила заяву свого голови Мирослава Якібчука. Він, зокрема, наголошує, що, за інформацією НФПУ, заборгованість із виплати лікарняних в Україні сягнула нині критичної межі: "Станом на січень 2011 року фінансовий дефіцит бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сягнув понад 750 млн грн, заборгованість з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності по Україні на сьогодні становить понад 480 млн грн".

Ці дані, за словами Мирослава Якібчука, він отримав з абсолютно офіційних джерел - від членів правління Фонду соцстрахування з якими співпрацює. Вони ж, у свою чергу, взяли їх зі статистичних даних фонду.

М. Якібчук також наголосив, що це гостре питання розглядалося днями на нараді у віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Ініціаторами засідання виступили саме незалежні профспілки, адже щодня реагують на сотні звернень від громадян, які упродовж кількох місяців не можуть отримати гроші за лікарняними. За словами голови НФПУ, віце-прем'єр Сергій Тігіпко поставив перед керівництвом фонду чітке завдання: за місяць скоротити заборгованість із соціальних виплат із 480 млн грн до 400, а також подолати кризову ситуацію, яка склалася у самому фонді.

Причину того, що сотні тисяч людей не отримують належні їм гроші і в країні утворилася соціальна напруга, М. Якібчук вбачає в тому, що або теперішній в. о. директора виконавчої дирекції фонду не відповідає займаній посаді, або тут мова про політичну боротьбу, у якій певні сили борються за контроль над фондом. Адже це - мільярди гривень і дуже ласий шматок.

Враховуючи, що з 1 січня 2011 року із запровадженням єдиного соціального внеску Фонд виплачує лікарняні із власних коштів, а не з коштів роботодавців (які тільки після фактичних виплат компенсують гроші фонду), у людей, на думку голови НФПУ, стовідсоткові шанси при такій ситуації не отримати своїх грошей узагалі. Також він зауважив, що такими темпами дефіцит бюджету фонду наприкінці 2011 року може сягнути понад 1,5 млрд грн, що фактично означатиме крах всієї системи соціального страхування.

Липовим документам - бій!

Проте виконуючий обов'язки директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Едуард Ушаков, відповідаючи на запитання кореспондента "УК", спростував заяву голови НФПУ: "480 мільйонів гривень - це не заборгованість з виплати за листками непрацездатності, а загальний фінансовий дефіцит бюджету фонду із соціальних виплат за Конституційними гарантіями за 2009-2010 роки. Цей дефіцит виник через кризові явища в економіці держави. Нині ж працівники фонду докладають усіх зусиль, аби у стислі терміни погасити цю заборгованість. За поточними ж платежами, згідно із заявками-розрахунками, заборгованості немає".

Після того, як з 1 січня 2011 року в Україні був запроваджений Єдиний соціальний внесок і фонд почав виплачувати лікарняні із власних коштів, а не з коштів роботодавців, кардинально змінилася й форма розрахунків із застрахованими особами: відтепер - тільки після подання офіційної заявки. "Запевняю, що нині немає жодної поданої, але не опрацьованої нами заявки", - наголосив посадовець і додав, що представники незалежних профспілок, на його думку, просто не мають повної інформації, а отже, поширені ними дані не відповідають дійсності.

Затверджену Мін'юстом постанову правління фонду з регламентом фінансування усіх соціальних виплат фонд справді отримав трохи із запізненням - не 1, а 26 січня. Але на те були об'єктивні причини: Новорічно-Різдвяні свята й візування документа в інших органах виконавчої влади. Але, на думку Едуарда Ушакова, затримок із виплатами це не спричинило.

До запровадження системи Єдиного соціального внеску в. о. директора виконавчої дирекції Фонду ставиться досить позитивно. Адже, за його словами, це відчутно зменшить кількість необхідних колись перевірок, оформлюваних документів та питань щодо адміністрування страхувальників та застрахованих осіб.

Тобто віднині Фонд отримуватиме звітність тільки від Пенсійного фонду. Справді, нині кількість поданих у Фонд заявок значно збільшилася. Але, на думку його керівника, на цьому етапі це конче потрібно, адже допоможе нарешті налагодити механізм запобігання зловживанням з видачею лікарняних. Має бути налагоджений ефективний контроль експертизи тимчасової втрати працездатності. А це, у свою чергу, допоможе знайти ефективні важелі для контролю цільового використання коштів Фонду.

- Не секрет, що будь-який користувач Інтернету нині має можливість за певні кошти замовити у спритників-шахраїв копію-підробку лікарняного листка з лікувального закладу будь-якого населеного пункту та від будь-якого числа з підробними підписами й печатками. Так би мовити, лікарняний на замовлення. Зараз торгівля такими підробками, на жаль, має попит, а тому процвітає. Ми боремося з цим ганебним явищем усіма силами, здійснюємо перевірки, моніторимо ситуацію, інформуємо застрахованих осіб та органи влади, але потребуємо законодавчих важелів впливу на шахраїв. Відтак чекаємо на законопроект про адміністративні санкції до лікарів, які незаконно видають листки непрацездатності, також має запрацювати Єдиний реєстр лікарняних листків, а Фонд - отримати можливість контролювати друк та видачу цих документів. І саме тоді, я впевнений, заборгованість Фонду перед застрахованими особами скоротиться до мінімуму, - підсумував Е. Ушаков.

НOВИЙ ПOРЯДOК ВИПЛAТИ

Тим часом 23 лютого Кабінет Міністрів затвердив положення про новий порядок виплати лікарняних. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Відповідно до прийнятого Верховною Радою закону про єдиний соціальний внесок, порядок компенсації лікарняних з Фонду соцстрахування змінився.

- Зараз головні бухгалтери підприємств та організацій разом зі співробітниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вивчають обсяги лікарняних. Після того як ці звіти приймаються, упродовж 10 днів фонд повинен компенсувати людям гроші. На жаль, затяглося затвердження цього положення після прийняття відповідного закону і тому затрималася виплата лікарняних, - пояснив віце-прем'єр.

За його словами, нині це положення затверджено. Й усі заявки, які надійшли на сьогодні до фонду, оплачені. Проте, за словами Сергія Тігіпка, ще не всі організації змогли подати відповідні заявки. "Зараз ми за цим стежимо і найближчим часом це питання вирішимо", - запевнив прем'єр-міністр.

Серед тих, хто зможе віднині отримувати 100% доходу, перебуваючи на лікарняному, - батьки, які доглядають дітей віком до 14 років, чорнобильці усіх категорій, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань і донори. 60% від середньої зарплатні за лікарняний отримують працівники зі стажем до 5 років, 80% - зі стажем від 5 до 8 років. І на повний заробіток можуть розраховувати ті, у кого страховий стаж понад 8 років.

А ЯК У НИХ

У Росії не краще

Проте, як з'ясувалося, не лише українці потерпають від нововведень у соціальній сфері. Подруга, яка живе в Росії, розповіла, що раніше бухгалтерія установи, де вона працює, нараховувала їй виплати за листком з тимчасової непрацездатності з огляду на середній розмір заробітної плати за минулий рік. Нещодавно ж картина трохи змінилася. Тепер зарплату рахують не за рік, а за два. А це - чималий термін.

- Ось і уяви, якщо я за цей час з об'єктивних причин встигла змінити кілька місць роботи, маю завітати до кожного попереднього роботодавця і взяти довідку про доходи. Отже, замість того аби суворо дотримуватися постільного режиму, парити ноги й ковтати прописані ліки, людина мусить, як кажуть, брати ті ноги "в руки" і - гайда колишніми місцями роботи. І добре, якщо ці установи чи фірми ще існують. Адже зазвичай найчастіше працівники звільняються саме звідти, де фінансовий стан справ підприємства недвозначно натякає на швидке банкрутство. Що ж тоді? Як варіант - оббивати пороги податкової адміністрації. Та швидше, повір, справа не вирішиться. А як від тих оббивань та побігеньок псуються нерви - це кожен знає. Лікарняний же моральних затрат не компенсує!

Як, до речі, і в нас...