ГРОШІ

Міндоходів заблокувало на рахунках платіжної системи  WebMoney понад 60 мільйонів гривень

В Україні навколо платіжної системи WebMoney згустилися хмари. Працівники фінансових розслідувань Міндоходів, як повідомляли 12 червня на сайті міністерства, виявили значні порушення в роботі  товариства з обмеженою відповідальністю, яке є гарантом діяльності «Web Money Transfer» на території України.

У повідомленні Міндоходів йшлося про те, що правил діяльності цієї платіжної системи не погоджували з Нацбанком. Нині на банківських рахунках підприємств, які входили до цієї схеми, заблоковано понад 60 мільйонів гривень. Тривають слідчі дії. Рішення щодо організаторів даної схеми прийматиме суд.          

Під час обшуку в київському офісі WebMoney (далі — WM) податківці вилучили оргтехніку, яка забезпечувала роботу платіжної системи. А деякі ЗМІ стверджували, що були вилучені й особисті речі працівників офісу. І нагадували, що WM працює в Україні з 2003 року та обслуговує 2,5 мільйона клієнтів.       

Є ліцензія — менше ризиків

Після повідомлення Міндоходів про блокування рахунків в Інтернеті почала з’являтися інформація про те, що не всі користувачі системи можуть провести платежі або отримати гроші. Деякі експерти заявили, що люди зможуть побачити свої кошти не раніше, ніж платіжна система розв’яже проблеми з державними органами й отримає ліцензію на діяльність. І давали поради: перед тим, як почати користуватися такими системами, треба перевірити, чи ліцензована вона в НБУ, інакше ризикуєте грошима.

Проте правоохоронці припускають, що люди навряд чи постраждають, адже кожен громадянин у рамках кримінального провадження може звернутися з позовом до суду. Тобто є можливість забрати свої гроші в компанії, якщо виникнуть проблеми. 

Щоб уточнити, в чому саме Міндоходів звинувачує WM, які наслідки для керівництва гарантійної компанії системи платежів це може мати і чи насправді WM використовували, зокрема, для оплати заборонених до продажу ліків, які містять наркотичні речовини, та контрабандних товарів через незареєстровані інтернет-магазини, «УК» надіслав письмовий запит до прес-служби міністерства. Але там повідомили, що не коментуватимуть ситуацію до завершення розслідування, а вся доступна інформація розміщуватиметься на сайті Міндоходів. 

Не вдалося «УК» отримати коментар і в прес-центрі WM. Дівчина, яка відповіла на телефонний дзвінок, спочатку порадила зателефонувати пізніше, а на запитання «коли?» зазначила, що взагалі не уповноважена на цю тему спілкуватися з журналістами. А вже увечері того самого дня з телевізійних екранів представник WM запевнила, що система працює повністю в легітимному полі, компанія сплачує податки, працевлаштовує людей. Представник наголосила, що систему перевіряли на загальних засадах і жодних порушень не виявили.

А 13 червня, очевидно зважаючи на прохання користувачів до компанії озвучити долю їхніх грошей, на сайті WM прес-центр оприлюднив заяву. В ній йдеться про те, що підстави для обшуку WM не може вважати законними. В заяві зазначено, що WM з кінця 2010 року намагається узгодити правила системи електронних грошей в НБУ, проте фінальну редакцію цих правил регулятор так і не розглянув, про що повідомляється у відповіді НБУ на запит банку-партнера WM від 25.05.2011. Прес-центр спростовує припущення деяких експертів про те, що система має стосунок до фінансових пірамід — WM одна з небагатьох, хто прямо виступив проти анонімності при проведенні фінансових розрахунків у мережі, зокрема заборонивши виведення коштів з гаманців на неідентифікованих користувачів, а також на третіх осіб. WM попросила користувачів не панікувати й пообіцяла вирішити всі питання з роботою системи найближчим часом.   

Побічний ефект інтернет-платежів — заблокований рахунок. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

У пошуку додаткових ресурсів

Також «УК» поцікавився в експерта,  чому WM потрапила в поле зору податківців. Cтарший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь зауважив, що нині існує загальна тенденція, яка стосується не лише цієї платіжної системи, а й бізнесу загалом. Йдеться про те, що в економіці рецесія, ціни практично зупинилися, а за деякими категоріями вони знижуються. Це означає, що й номінальні доходи бюджету зменшуються, тобто є проблеми з надходженнями. Водночас бюджет на цей рік закладено більший, ніж торік. І Міндоходів активно шукає додаткові джерела бюджетних вливань, у тому числі й у цьому випадку.

Тому, за словами О. Жолудя, WM не є якимось принциповим винятком у тому, що відбувається. Просто вона більш публічна, ніж багато інших видів бізнесу. Наприклад, нині податківці не відслідковують операцій, які здійснюють банки. І не проводять обшуків у фінансових установах, адже операції банків з клієнтами є таємницею, і, відповідно, отримати таку інформацію можна лише за спеціальним дозволом суду.

Офіційна позиція

14 червня Міндоходів та НБУ офіційно прокоментували ситуацію навколо оператора системи WebMoney.

На сайті Міндоходів повідомляли, що діяльність системи в Україні у тому вигляді, в якому вона провадилася на території держави, не відповідає  вимогам Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а також інших підзаконних актів, що регламентують емісію, обіг і використання «електронних грошей» та подібних платіжних одиниць. Зміни до деяких законодавчих актів щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків вступили в силу ще 18 жовтня 2012 року, проте комерційна структура, що підтримувала роботу системи WebMoney на території України, не привела свою діяльність до норм чинного законодавства.

Зважаючи на це, працівники слідчого управління та оперативні співробітники Міндоходів проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні за ст. 200 ч. 1 КК України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ст. 209 ч. 3 КК України (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

Міндоходів наголосило, що в межах плану заходів з детінізації економіки посилює контроль за  діяльністю платіжних систем та в цілому  за операціями з використанням електронних грошей на предмет дотримання законодавчих норм. І закликало  громадян обережно ставитися до вибору платіжної системи й перевіряти на офіційному сайті НБУ наявність ліцензії та інших дозвільних документів на провадження фінансових операцій на території України.

А в розповсюдженому прес-службою Нацбанку інформаційному матеріалі йшлося про те, що НБУ неодноразово повідомляв банківську спільноту, громадськість, а також органи державної влади про те, що правила «WebMoney Transfer» не узгоджені НБУ відповідно до законодавчо встановленого порядку. Таким чином, «WebMoney Transfer» не має права здійснювати свою діяльність в Україні. Банки та небанківські фінустанови повинні взяти цю інформацію до уваги і довести її до відома своїх клієнтів.