ІНІЦІАТИВА

На Євро-2012 громадський порядок під час спортивних заходів забезпечуватимуть стюарди


Міністерство внутрішніх справ України розробило і передало на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до Закону "Про забезпечення громадського прядку під час проведення масових спортивних та фізично-оздоровчих заходів".

Як передає УНІАН, про це на прес-конференції в Києві повідомив заступник міністра внутрішніх справ, начальник міліції громадської безпеки Віктор Ратушняк.

Представник МВС зауважив, що серед переданих пропозицій зокрема передбачено як зобов'язання, що кожен стадіон у державі повинен мати свою службу безпеки, в тому числі стюардів, які забезпечуватимуть правопорядок безпосередньо в чаші стадіону, де підрозділи міліції не будуть присутні, а також під час пропуску уболівальників на спортивну арену. "Ми хочемо також, щоб в цьому законі була прописана і відповідальність організаторів матчу за безпеку", - сказав заступник міністра.

За словами посадовця, що стосується стюардів, то лише для київського стадіону їх потрібно підготувати близько 1200. В контексті цього він підкреслив, що наявність таких осіб на стадіонах є вимогою УЄФА, і цей інститут повинен бути створений "раз і назавжди".

Віктор Ратушняк зауважив, що МВС пропонує залишити за собою право забороняти проведення матчів, якщо власники стадіону не забезпечать охорону за допомогою стюардів.

А в рамках підготовки до Євро-2012 МВС спільно з колегами із країн Європи створює єдину базу даних щодо "проблемних" уболівальників. "Така база даних створюється у контексті всієї Європи, "проблемні" уболівальники всіх європейських країн будуть заведені в єдину базу даних, і нею будуть користуватися всі країни", - сказав посадовець.

За його словами, наразі МВС готує пропозиції на розгляд Верховної Ради, яка б законодавчо надала право через судові органи обмежувати доступ до спортивних споруд особам, які скоїли адміністративні правопорушення, і їхні прізвища фігурують у вказаній базі даних, аби унеможливити виникнення якихось надзвичайних ситуацій під час матчів.