СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ

На фоні загрози дефолту США  для мінімізації можливих втрат Україні важливо проводити політику,
орієнтовану на модернізацію та розвиток

Якщо до 2 серпня американський Конгрес не підвищить ліміту можливого державного боргу, то на світ чекає хвиля чергової фінансової та економічної нестабільності. Наразі президент США Барак Обама і Конгрес намагаються узгодити план, який дасть змогу збільшити ліміти федерального боргу, що нині перевищує 14 трлн доларів. Таким чином, вони намагаються уникнути дефолту за фінансовими зобов’язаннями країни, який може бути оголошений вже наступного вівторка. Однак є побоювання, що навіть якщо стеля держборгу буде підвищена, США можуть позбутися найвищого кредитного рейтингу від провідних міжнародних рейтингових агентств. Це означатиме для уряду збільшення витрат на обслуговування боргу (за оцінками, вони виростуть приблизно на 100 млрд доларів на рік), а також привести до підвищення процентних ставок для споживачів, що може загальмувати відновлення економіки країни. 

Агентство Standard & Poor’s вважає, що уряд США повинен скоротити витрати на 4 трлн доларів в найближчі десять років. Нині Конгрес розглядає план, що передбачає скорочення витрат на суму не більше 3 трлн доларів.

Напередодні часу «Ч»

«90% проти 10, що дефолту в США не буде. Але краще б це сталося, бо позитивно вплинуло б на інші країни, в тому числі й на Україну, тому що більш агресивно відбувалась би структуризація світової нової економічної моделі», — заявив на «круглому столі» «Американський дефолт — українські втрати: можливі сценарії» директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць. На його думку, в найближчі десять років має сформуватися нова технологічна парадигма економічного розвитку та інструментів.

Якщо Америка накопичуватиме далі борги, зростатимуть економічні дисбаланси та почнуться кризи в інших регіонах світу (Китай, Південна Азія).

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський погоджується з В. Геєцем, що скоріше всього республіканці та демократи домовляться стосовно способів урегулювання «дефолтної» проблеми. Адже згідно з американською Конституцією цінністю американської політики є зобов’язання уряду, які завжди мають бути виконані. «Обсяг боргу США на сьогодні такий, з яким можна жити і керувати. Але якщо не зупинити маховик розкручення боргових проблем, то з 2015-2025 рр. виникає ситуація, коли можливість розширення дохідної бази американського бюджету є вичерпаною», — вважає  І. Бураковський.

За оцінками експертів, імовірні два сценарії розвитку світу через загрозу дефолту США. Перший — так званий сценарій «дефолт без дефолту». Однією з його ознак є заява провідних рейтингових агентств щодо можливості зниження кредитного рейтингу США та пошук механізму, за допомогою якого змінюватимуться певні тенденції в економіці США та інших країн, що почнуть переорієнтовуватися. Вже є інформація, що Китай змінює свою політику з експортно орієнтованої на внутрішню. В цій стратегічній грі виграє той, хто правильно визначить, з яким товаром тепер виходити на міжнародні ринки. Найгіршим шляхом розв’язання боргової кризи може стати механізм, застосований після Великої депресії 30-х років минулого сторіччя, — вихід з депресії закінчився Другою світовою війною.

До речі, саме після війни була створена Бреттон-Вудська фінансова система, яка зафіксувала чітку прив’язку американського долара до золота. А потім виникла ситуація, коли внутрішні ціни в США ввійшли в глибоку суперечність з випуском доларів як загального інструменту вартості.

«В Україні немає економічних проблем, які створили б коливання курсу долара, але події, що відбуваються в США, створюють паніку на фінансових ринках, що сприяє певному ажіотажу навколо питання про курс долара в нашій країні», — зазначає експерт з питань курсової політики Ольга Кравець. На її погляд, це короткострокові тенденції. Щодо питання громадян, в якій валюті зберігати свої кошти, то слід диверсифікувати свої ризики і зберігати вклади в кількох валютах. Можна частину коштів перевести в золото, оскільки на цей момент долар як основна валюта офіційних резервів багатьох країн втрачає свою силу.

«Для тих, хто тримає незначні заощадження у доларах, до початку наступного року ситуація практично не зміниться, тому що скоріше за все дефолту у США не станеться. Крім того, НБУ та уряд у змозі утримати валютну стабільність», — переконаний старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков.

Уникнути  чужих помилок

Ще один фактор впливу проблем американської економіки, що має велике значення для України, — це скорочення припливу прямих і портфельних інвесторів. Може скоротитися світовий попит на товари вітчизняного експорту, метали, продукцію хімічної промисловості та зменшитися джерело боргового та інвестиційного фінансування. Є ризик того, що Україна відчує дефіцит інвестицій.

На думку директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ, для України важливо не перевантажуватися боргами і вести політику, орієнтовану на модернізацію та розвиток, а не просто на економічне зростання. Чим раніше це станеться, тим меншими будуть втрати. «Крім того, у нас доходи населення останнє десятиріччя значно випереджають темпи зростання ВВП і відстають від продуктивності праці. Так не повинно бути. Але заяви урядовців напередодні виборів означають, що економічний істеблішмент країни принаймні розуміє , що продовжувати політичний цикл в економічній політиці не можна, потрібно вводити певні обмеження», — підкреслив він.

Дуже важливо, щоб та країна, яка сформувала дефолт, за нього і заплатила. Основне питання полягає в тому, щоб Україна підготувалася і не платила за боргами інших. Ще один висновок експертів — жити в борг не можна. Система, побудована на житті в борг, проіснувала кілька десятків років і наказала довго жити. Вийти з кризової ситуації можна за допомогою нових інструментів та технологій гуманітарного спрямування. Альтернативою може стати зміна світового економічного укладу за рахунок технологій та нової валютно-фінансової моделі.