Постійний Представник Президента 
України в AР Крим Володимир ЯЦУБА

 

Як уже інформувала наша газета, з початку року в автономії новий Постійний Представник Президента України - Володимир Яцуба. Журналіст Роман Черьомухін під час розмови з ним цікавився першими оцінками соціально-економічної ситуації на півострові та найближчими планами.

- Володимире Григоровичу, які завдання перед вами поставив Президент України? Які проблеми потребують вашої уваги передусім?

- Вони визначені відповідним законодавчим актом. Це контроль за станом виконання в автономії Конституції України і чинного законодавства, указів і розпоряджень глави держави, актів Кабінету Міністрів; сприяння додержанню конституційних прав і свобод людини та громадянина, досягнення міжнаціональної злагоди, соціально-економічної і політичної стабільності; аналіз нормативно-правових актів Верховної Ради та Ради міністрів АР Крим.

Відверто кажучи, проблем чимало. Розв'язання однієї з них допоможе з багатьма іншими - йдеться про розширення рамок курортного сезону, оскільки від цього залежить рентабельність і добробут всіх, хто живе в Криму, займається курортним та туристським бізнесом.

Для цього необхідно налагодити інфраструктуру, яка дасть можливість курортам функціонувати протягом року, спорудити транспортні розв'язки, відремонтувати старі й збудувати нові автодороги, розвивати аеропорт, реконструювати Сімферопольський залізничний вокзал.

Найголовніше - створити на півострові сприятливий інвестиційний клімат, над чим упродовж року працює Рада міністрів АР Крим, виконуючи доручення Президента України.

- Що потрібно для цього?

- Політична стабільність, максимальне спрощення всіх дозвільних процедур, дерегулювання діяльності різних галузей. Приміром, для будівельної галузі вже спрощена процедура оформлення дозволів на будівництво. Необхідно уважно, дбайливо ставитися до тих пропозицій, які отримує Крим від потенційних інвесторів. До речі, ЗМІ також можуть сприяти формуванню належної атмосфери для інвесторів.

- Навряд чи кримчани зможуть розв'язати всі накопичені проблеми самотужки, без державної підтримки?

- Вона є. За наполегливістю прем'єр-міністра кримського уряду Василя Джарти з державного бюджету країни цього року автономії виділено на соціально-економічний розвиток майже вдвічі більше коштів, ніж торік, - 900 млн грн.

Нещодавно на засіданні Ради міністрів автономії обговорювалися регіональні програми, що фінансуватимуться за рахунок субвенції. Йшлося про великі об'єкти життєдіяльності - автошляхи. Траса Сімферополь - Ялта для Криму, як "дорога життя". І якщо вдасться привести її до ладу, то, гадаю, багато що на Південному березі зміниться на краще.

Зовнішній вигляд Сімферополя теж потребує серйозної реконструкції. На мою думку, новому керівництву міста потрібно піднімати його рівень до статусу центру автономії.

- Якою ви бачите стратегію розвитку півострова?

- Вона повинна мати дві складові. По-перше, треба зміцнити структуру управління. Це має бути чітка вертикаль підпорядкованості, без якої неможливо навести лад будь-де. Друга складова стратегії - розв'язання таких соціально-економічних проблем, як енергозбереження, транспортні розв'язки, водозабезпечення. Кардинальне завдання: створити належні умови для кримчан і зробити так, щоб відпочивальники почувалися тут, як удома, і навіть краще.

- A де особисто ви відпочиваєте і чому?

- Останні 10-12 років відпустку проводжу в Криму. Відпочиваю з сім'єю, у нас не лише пляжний, а й активний відпочинок. Четверо моїх синів і донька також "приросли" до цього. Імпонує, що тут багато молоді.

Мені дуже подобається Алушта. Можливо тому, що там, люди простіші, ніж у Ялті. Приємно, що за останні роки це місто помітно змінилося на краще і за темпами розвитку випереджає сусідні курорти. Місцеві жителі старанно готуються до кожного курортного сезону, на кожному кроці фарбують, миють, чистять. І це приємно, бо люди переживають за свій бізнес, рідне місто. Хочу допомагати розвиватися і Алушті, і всьому Криму.

ДOСЬЄ "УК"

Володимир ЯЦУБА. 63 роки. Народився в Дніпропетровську. За фахом інженер-металург, кандидат наук з державного управління. Обіймав керівні посади у вищих органах виконавчої влади, останнім часом очолював Міністерство регіонального розвитку і будівництва. З 12 січня 2011 року - Постійний представник Президента України в АР Крим.