ГОТОВНІСТЬ №1.

З 4 червня робочий апарат Оперативного штабу МВС України і його підрозділи в областях перейшли на цілодобовий режим чергування

За   словами   начальника Департаменту громадської безпеки МВС Сергія Поготова, цього ж дня розпочала роботу і робоча група центральних органів виконавчої влади, а також робоча група з числа іноземних поліцейських. На період проведення чемпіонату   всі   органи   і  підрозділи внутрішніх справ переведено на посилений варіант оперативно-службової діяльності.

Фанати знають, що диму без вогню не буває. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Окремим аспектом забезпечення безпеки гостей і учасників турніру є питання дотримання вимог вибухобезпеки в місцях проведення матчів та інших офіційних місцях. Міністерством внутрішніх справ розроблено відповідний міжвідомчий план заходів. Крім того, створені міжвідомчі групи, до складу яких увійшли представники підрозділів СБУ і МНС. За необхідності до роботи цих груп можуть бути залучені представники Управління державної охорони.

ДОВІДКА «УК»

Найактивнішими і найагресивнішими прийнято вважати уболівальників збірної Англії, які є засновниками руху «ультрас». У фанатському середовищі, зокрема й українському, престижно спровокувати сутичку з ними та перемогти. Додатковим чинником, який може призвести до виникнення конфліктів із вболівальниками збірної родоначальника футболу, на думку експертів, є методи забезпечення правопорядку підрозділами МВС України. Водночас слід зазначити, що у зв’язку з високими цінами на проживання, вболівальники низки збірних (передовсім англійської) мають намір оселитися у містах супутниках господарів матчів, що у разі виникнення конфліктів може ускладнити можливість своєчасної локалізації. Водночас, враховуючи давню неприязнь між вболівальниками збірних Франції і Туманного Альбіону, під час матчу цих команд також можливі сутички.

Щодо вболівальників національних збірних груп А і С, які гратимуть на території Польщі, найактивнішими і найагресивнішими, на думку експертів, є фанати команд Росії та Хорватії.

БЕШКЕТНИКАМ НА ЗАМІТКУ

З початком чемпіонату набуває чинності особливий порядок адмінсанкцій для фанів-правопорушників Євро-2012, встановлений Законом України «Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» від 05.07.2011 р. № 3568-VI.

Провадження у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 44, 51, 512, 173, 1731, 174, 1751, 178, частинами першою і другою статті 181, статтями 185, 185-1, 185-7, 185-9, 190, 191, 195-3 і 195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинені в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні, здійснюється відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Справи розглядаються за місцем їх вчинення протягом однієї доби. Уповноважений орган (посадова особа) під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частині першій статті 1 цього Закону, на території спортивної споруди під час проведення масового спортивного або іншого культурно-видовищного заходу з урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи, яка його вчинила, може встановити заборону щодо відвідування особами, які вчинили зазначені правопорушення, масових спортивних або інших культурно-видовищних заходів на території спортивних споруд на період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно не проживають на території України, що вчинили адміністративні правопорушення, зазначені у частині першій статті 1 цього Закону, з урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи порушника після виконання адміністративного стягнення можуть бути примусово видворені за межі України за рішенням суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Цей порядок набирає чинності одночасно з початком періоду проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні і втрачає чинність через 30 днів після його закінчення.