Робочий візит до Сполучених Штатів Америки Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка видався дуже насиченим подіями. Глава уряду зустрівся з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, взяв участь у роботі 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, провів переговори з главами делегацій низки держав, під час яких обговорив питання незалежності, територіальної цілісності та міжнародної підтримки України у боротьбі з російським агресором. На зустрічі з представниками ділових кіл США та керівництвом американських інвестиційних і фінансових установ Прем’єр представив урядовий План дій «Відновлення України».

«Україна як одна з країн-засновниць Організації Об’єднаних Націй знає, чому ми заснували цю поважну організацію — для миру і стабільності, — наголосив Прем’єр, виступаючи в загальних дебатах на сесії Генеральної Асамблеї ООН. — Чи є в нас мир і стабільність? Ні. І наша глобальна мета — зробити все можливе, щоб захистити наших громадян і принести мир нашим націям».

Глава уряду вкотре пояснив, що походження конфлікту, який відбувається в Україні, — «це вторгнення, яке вчинила Російська Федерація». Будучи членом Ради безпеки ООН, вона порушує Статут ООН, що є абсолютно неприйнятним. Високопосадовець закликав наших партнерів не скасовувати санкції проти агресора доти, доки Україна не поверне контроль над усією своєю територією, починаючи зі східних регіонів і закінчуючи Кримом, який був, є і буде українським.

Стурбованість не допоможе

І це не просто прохання. Гаранти нашої територіальної цілісності мають діяти, а не лише бути солідарними з Україною в її нерівній боротьбі з найбільшою в Європі воєнною потугою. Арсеній Яценюк нагадав, що 20 років тому наша країна добровільно відмовилася від ядерної зброї, арсенал якої був третій за величиною у світі.

«Відмовившись від арсеналу ядерної зброї, — нагадав він, — у Будапешті Україна отримала гарантії територіальної цілісності та суверенності. Росія була одним із підписантів цього меморандуму. І замість гарантій безпеки через 20 років ми отримали російський чобіт на українській землі». Якщо агресора не зупинити, переконаний Арсеній Яценюк, важко буде вплинути на будь-яку іншу країну не розробляти і не застосовувати ядерну зброю.

Більшість країн-членів ООН приєдналися до резолюції, яка підтримує територіальну цілісність України та засуджує незаконну анексію Криму Російською Федерацією. Однак повної одностайності наразі немає, і агресор відчуває цю нерішучість світового співтовариства. Нині сусідня держава не лише підтримує та озброює терористів, сама російська армія перебуває на сході України.

Росія повинна піти геть з української землі. Це буде найкращим рецептом вирішення конфлікту на Донбасі. Фото з сайту kmu.gov.ua

Кому закони не писані

«Російська Федерація порушила низку двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів — починаючи від Статуту ООН та закінчуючи резолюціями щодо боротьби з тероризмом, які були ухвалені ООН, — емоційно звернувся до присутніх глава українського уряду. — Ми знаємо, що означає тероризм. Ми закликаємо Росію відвести свої війська, відвести свою артилерію, перестати забезпечувати очолюваних нею самою терористів; відновити контроль над українсько-російським кордоном і почати реальні переговори, мирні переговори».

Прем’єр закликав Росію йти геть з української землі, й це буде найкращим рецептом для вирішення цього драматичного конфлікту в Європі. Адже не тільки Україна, а й Європа та весь світ постали перед глобальними безпековими викликами, які можна розв’язати кількома способами.

«Перший, — заявив Арсеній Яценюк, — це воєнний варіант. Зупинити і стримати Росію. Ми легко можемо це зробити з очолюваними Росією бандитами і терористами. Але нам важко боротися з добре тренованою і добре оснащеною російською армією. І я можу чітко заявити: російська армія на українській землі. І президент Путін персонально відправив своїх військових, агентів, важку зброю, смертельну зброю й артилерію до України».

Інший варіант, за словами Арсенія Яценюка, це — розпочати певний мирний процес, посадивши за стіл переговорів, США, ЄС, Україну та Росію. Адже якщо йти на прямі переговори з агресором, той робитиме все, щоб обдурити Україну. «Мета Росії — мати ще один заморожений конфлікт у Європі. Намагатися контролювати східну Україну і рухатися далі. Головна мета російського режиму — відновити Радянський Союз у тій чи іншій формі. Це те, у що вірить президент РФ і його головна мета», — сказав глава уряду.

Він наголосив, що Україна цінує зусилля Сполучених Штатів Америки, Адміністрації та Конгресу США, які першими посилили санкції проти РФ. Проте санкції — ефективний механізм у середньостроковій і довгостроковій перспективі, а «нам потрібне швидке вирішення ситуації. Спершу Росія має відвести свої війська, відвести артилерію. Нам необхідно відновити контроль над українсько-російським кордоном. Нам потрібно позбутися російських агентів на українській території. Після цього ми можемо почати реальний мирний процес».

Немирне перемир’я

Арсеній Яценюк закликав світове співтовариство дивитися правді у вічі, адже навіть під час перемир’я Україна втрачає військових та мирних людей. Тривають інтенсивні обстріли не лише армійських позицій і блокпостів, а й населених пунктів. А під ворожим вогнем «важко досягти якоїсь мирної угоди», наголосив Прем’єр. За його словами, формула досягнення миру має бути всеохопною, і воєнний варіант, вочевидь, тут не найкращий. Повинен бути такий підхід, який має дипломатичні, фінансові, політичні, і лише насамкінець — військові опції.

З високої міжнародної трибуни глава нашого уряду закликав Росію виконувати її міжнародні зобов’язання та домовленості, досягнуті в Мінську. Мовляв, це не меню, коли Росія може обирати те, що їй подобається. Вона має виконати всі дванадцять пунктів цього меморандуму. Прем’єр звернувся до  президента Росії, наголосивши, що той може виграти битву з армією, але ніколи не переможе в битві з нацією. Об’єднаною українською нацією.

Насамкінець Арсеній Яценюк висловив сподівання, що таки настане той час, коли Україна відновить контроль на сході країни та в Криму. Українці перегорнуть цю темну сторінку своєї історії, а Росія вибачиться перед Україною, передає переконання глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У програмі робочого візиту до США також відбулися зустрічі Арсенія Яценюка з прем’єр-міністром Малайзії Наджибом Разаком, прем’єр-міністром Румунії Віктором Понтою та прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном.

Глава уряду також провів зустрічі з президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером та представниками єврейських організацій США. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»