ОСВІТА

Діти підуть до школи у неділю, а в понеділок візьмуть до рук нові підручники

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник розпочав урядовий брифінг із питання, яким нині переймається півмільйона майбутніх українських першокласників. «Свято першого дзвоника для школярів цього року відбудеться в неділю, 1 вересня, а навчання розпочнеться з 2-го числа. Враховуючи, що в цьому році ця дата припадає на вихідний день, Міністерство освіти і науки підготувало наказ, в якому рекомендувало і попросило провести в творчому порядку цього дня Свято знань. Як саме — це вже справа педагогічного колективу кожної школи», — пояснив міністр.

До речі, того дня в ході засідання уряду Міносвіти представило звіт на тему підготовки навчальних закладів України до нового 2013-2014 навчального року. У цьому контексті Дмитро Табачник розповів представникам ЗМІ, що всі ремонтні роботи відбуваються за графіком. За його словами, цього року капітальний ремонт заплановано провести у понад 2,5 тисячі шкіл, поточний — у майже 14 тисячах середніх навчальних закладах. Заплановано відремонтувати 2600 харчоблоків та привести до ладу 1220 дахів.

Окрім цього, до Дня знань планується додатково відкрити 47 навчально-виховних комплексів, які поєднуватимуть дитячий садок і початкову школу, приблизно 360 нових груп у дитячих садках. Міністр додав, що до 1 вересня відомство реконструює понад 120 та відновить діяльність 65 дитячих дошкільних закладів. Таким чином, упродовж 2013-го створить приблизно 50 тисяч нових місць у дитячих садках.

Ремонтні роботи у школах відбуваються за графікомФото з сайту school.torez.info

Додавши, що нині вже готові до нового навчального року й 84% професійно-технічних навчальних закладів, міністр перейшов до теми друку підручників.

Він повідомив, що 2013 року передбачено максимальне за всі роки незалежності фінансування програми видання навчальної літератури — 243,2 мільйона гривень. У цьому році забезпечено підручниками другі та п’яті класи. А друк підручників для третіх класів загальноосвітніх навчальних закладів починається на рік уперед, згідно з новими державними стандартами початкової та базової шкіл.

Міністр акцентував: «До 15 липня стовідсотково виконано державне замовлення на видання підручників для учнів 5-го класу. Надруковано 103 назви загальним накладом 6,5 мільйона примірників. Їх органи управління освітою матимуть до 10 серпня. Це 120% чисельності п’ятикласників. Тобто матимемо резерв, якщо в наступні роки буде більший контингент учнів у п’ятих класах».

Окрім цього, вже придбано спеціальне обладнання, аби оперативно та за інноваційними технологіями надрукувати підручники шрифтом Брайля. Дмитро Табачник пояснив, що це сталося завдяки передачі Міносвіти повноважень з управління корпоративними правами щодо Державної акціонерної компанії «Українське видавничо-поліграфічне об’єднання».

Наостанок міністр підбив підсумки прийому документів від бажаючих стати студентами вищих навчальних закладів. Під час вступної кампанії подано 2 200 100 заяв від 703 800 абітурієнтів. Із них найбільше подано до КНУ ім. Т. Шевченка — приблизно 51,5 тисячі. Дмитро Табачник нагадав, що особи, занесені до рекомендаційного списку тих, хто вступив до вишу, мають час до понеділка, аби принести оригінали документів. Цікаво, що цього року у рейтингу популярних спеціальностей — філологія, правознавство, менеджмент, туризм, фінанси та кредит.

Важливо, що громадські спостерігачі та контролери з опозиції під час роботи Єдиної електронної бази з питань освіти та самої вступної кампанії не зафіксували скарг і зауважень.