ГРАНІТ НАУКИ

Молодь виступає проти нового законопроекту "Про вищу освіту"

"Студентам - якісну освіту", "Не дражни студента", "Автономію - вишам" - з такими та іншими гаслами молоді люди пікетували комітети Верховної Ради. Близько сотні учасників акції протесту - здебільшого студенти Києво-Могилянської академії - вимагали у народних депутатів відмовитися від розгляду законопроекту "Про вищу освіту".

"Новий закон значно обмежує автономію університетів, права і можливості студентського самоврядування, дає змогу вишам на свій розсуд підвищувати плату за навчання", - обурюється один з учасників протесту, Олександр. Юні ж вихованці Могилянки переймаються долею свого вишу, оскільки за новим законом передбачається укрупнення ВНЗ за регіональним принципом та визначається тип вишу відповідно до кількості студентів у ньому.

Проте у разі прийняття нового закону в Комітеті Верховної Ради з питань освіти і науки навчальним закладам обіцяють індивідуальний підхід. "У кожному правилі є винятки. Окремо в законі таку норму не пропишуть, але враховуючи унікальність того чи іншого ВНЗ, таку можливість можна підкріпити спеціальними постановами", - відзначає один з авторів законопроекту, народний депутат України, перший заступник голови профільного комітету Максим Луцький.

Також пан Луцький переконаний, що необхідно скорочувати кількість ВНЗ. "Ми нікуди не дінемось від питання оптимізації - в жодній іншій країні Європи немає такої кількості вишів, як в Україні, - говорить депутат. - Загалом новий закон більш адаптований до Болонського процесу, надає автономію вищим навчальним закладам та нарешті узаконює зовнішнє незалежне оцінювання. Коли йдеться про норму в новому законі щодо надання можливості ВНЗ самостійно підвищувати плату за навчання - ми говоримо про розширення автономії університетів. Це виключно право вишу. Але ніхто її підвищувати не буде, адже сьогодні піднімете плату - завтра всі студенти-контрактники побіжать до іншого навчального закладу".

Відтак у комітеті запевняють, що причини для конфлікту немає - законопроект ще перебуває на стадії обговорення і доопрацювання.