СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Тривала суха і неймовірно жарка погода, яка встановилася останнім часом в Україні, спричиняє високу пожежну небезпеку. Ясна річ, протидія пожежам у спекотний період має бути усвідомлена не тільки владою, відповідальними особами в цій сфері, а й пересічними громадянами. Адже відомо, що людський чинник часто є основним «винуватцем» у виникненні пожежі. Хтось кинув у лісі недопалок або залишив після пікніка нелокалізоване вогнище, і вогонь, миттєво спалахнувши, вже поглинає кілометри лісової смуги.

Для протидії пожежонебезпечній ситуації Кабінет Міністрів зобов’язав центральні органи виконавчої влади та місцеве керівництво вживати заходів щодо цілодобової охорони і захисту лісів та торф’яників від пожеж. «УК» з’ясовував в Урядовому контактному центрі, наскільки активно звертаються громадяни з питань пожежної небезпеки на урядову телефонну «гарячу лінію».

Кількість звернень з питань ліквідації наслідків пожеж на урядову телефонну «гарячу лінію» від початку літа збільшилася. Вони надходили переважно з Донецької, Черкаської, Дніпропетровської областей та АР Крим. Це свідчить про небайдужість громадян до навколишнього природного середовища, бо, як справжні господарі у своєму домі, маємо турбуватися і зберігати його не тільки для себе, а й для майбутніх поколінь.

Зокрема житель м. Дніпропетровська повідомив про виникнення пожежі на сміттєзвалищі недалеко від його приватної оселі, внаслідок чого виникла загроза її загоряння. Заявник попередньо звернувся до пожежно-рятувального підрозділу в м. Дніпропетровську, проте протягом майже 1 години після виклику жодних дій вжито не було. Для ліквідації пожежі знадобилося втручання Урядового контактного центру, який оперативно підключив Дніпропетровську облдержадміністрацію для реагування на тривожний дзвінок. У відповіді Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Дніпропетровської облдержадміністрації зазначено, що все владнали. Фахівці Урядового контактного центру зателефонували до заявника і з’ясували, що пожежу ліквідовано і цілісність майна збережено.

Загалом протягом січня-липня 2012 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 275 звернень з питань надзвичайних ситуацій із 24 регіонів  країни. Звернення переважно стосувалися ліквідації наслідків, спричинених надзвичайними явищами природного (81,5%) і техногенного (14,9%) характеру.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 7879 заявників. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.