СМАЧНОГО!

Як виходити з посту без шкоди для здоров’я

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»

За статистичними даними кілька років тому в Україні тримали 40-денний Великий піст 23% усіх домогосподарств. Поза сумнівом, це ті віряни, які сповідують його мету — приготування до святкування Великодня, а не чергову можливість оздоровитися, що вже зветься дієтою. Варто також нагадати, що церква трактує це випробовування  як унікальну можливість позбутися чимало з того, що заважає православним християнам набути духовного піднесення. Тож якось не зовсім віриться, що святковий великодній стіл викличе в них нестримне бажання з’їсти все й одразу. Тим часом дієтологи не втомлюються з року в рік застерігати про небезпеку, яка існує для здоров’я під час різкої зміни харчового раціону.

Передусім фахівці звертаються до тих наших співвітчизників, які мають хронічні захворювання серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем. Вони наголошують, що надмірне споживання саме тваринної їжі, яка традиційно присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, а також алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я. Власне, це застереження стосується й здорових людей (щоправда, варто все-таки додати «умовно»). Вихід — у помірному, поступовому і зваженому розширенні набору продуктів та їх кількості. От і цього року фахівці Міністерства охорони здоров’я підготували своєрідну пам’ятку-нагадування всім нам, як поводитися зі своїм організмом у святкові дні.     

Втім, кожна людина знає свій організм краще, ніж будь-який фахівець, як він поведе себе за тих чи тих випробувань. Тож не наступаймо на одні й ті ж граблі. Смачного!

ФАХІВЦІ РАДЯТЬ

♦ Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Краще за все припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів — останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть попередити розвитку наслідків переїдання.

♦ Свідомий вибір безпечних і корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження — фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення.

♦ Особлива обережність потрібна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем посідає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Великого посту слід зменшити у два-три рази щодо звичайної.

♦ Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать особи похилого віку та хворі, особливо з хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматись від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додавання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно та спиратись на відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.