АВАРІЇ

На Дніпропетровщині хочуть скласти «чорний список» водіїв

Державтоінспекція Дніпропетровщини б’є на сполох: рівень аварійності на дорогах у порівнянні з минулим роком зріс на 40%. Кількість загиблих в автомобільних аваріях збільшилася на 80% (!), а травмованих — на 45%. Причому більшає дорожньо-транспортних пригод за участі і вини водіїв громадського транспорту.

Як повідомив заступник начальника відділу автомобільно-технічної інспекції УДАІ ГУ МВС України в Дніпропетровській області Юрій Туленко, за чотири місяці цього року за участі водіїв автобусів (мікроавтобусів) на Дніпропетровщині зареєстровано 77 дорожньо-транспортних пригод, у яких 9 людей загинули і 109 травмувалися (по Україні 158 таких ДТП, 23 загиблих, 382 отримали травми різного ступеню важкості). Найчастіше аварії з громадським транспортом відбуваються через перевищення швидкості, недотримання водіями безпечної дистанції, порушення правил проїзду пішохідних переходів, правил маневрування та обгону, ненадання переваги у русі, виїзд на зустрічну смугу.

— Незважаючи на заходи профілактики, яких вживає Державтоінспекція, проблема аварійності за участі пасажирського транспорту на сьогодні залишається досить актуальною, — констатує прикрий факт Юрій Туленко. — Недисциплінованих водіїв, які порушують правила дорожнього руху, дуже багато. Є й такі, які мають по 20–30 порушень. Але, на жаль, власники автотранспортних підприємств вживають до них заходів лише тоді, коли йдеться про нетверезих за кермом, ДТП чи інші серйозні порушення. А ось «стоячі» пасажири, посадка-висадка людей у заборонених місцях, на їхню думку, до таких не належать. Тому треба зробити так, щоб злісних порушників знали в обличчя і щоб ці люди не мали доступу до пасажирського транспорту».

А для «прославлення» водіїв-порушників ДАІ Дніпропетровської області пропонує тих, хто порушує Правила дорожнього руху, вносити у «чорний список». Відповідну пропозицію вже винесено на розгляд до Дніпропетровської облдержадміністрації. Крім того, щоб попередити аварійність на громадському транспорті, ДАІ розпочала профілактичну операцію під умовною назвою «Автобус-2013», яка триватиме до середини червня.

Автоінспектори здійснять контрольні перевірки пасажирських перевізників, у першу чергу злісних порушників безпеки дорожнього руху. Особливо звертатимуть увагу на тих водіїв маршруток, які сідають за кермо «під мухою», створюють аварійні ситуації, перевищують швидкість, порушують правила обгону та маневрування, зупинки і стоянки.

Також під пильною увагою ДАІ у період літніх канікул та відпусток будуть перевізники, які працюють на чорноморському та азовському напрямках. Юрій Туленко попередив, що нелегальні перевезення припинятимуть. Спеціально створені мобільні групи співробітників управління боротьби з економічними злочинами, ДАІ та Укртрансінспекції відпрацьовуватимуть дороги до моря, а також автовокзали, автостанції, залізничні переїзди. Автопідприємства, які грубо порушують законодавство щодо безпечного дорожнього руху, можуть залишитися без ліцензій на здійснення пасажирських перевезень.