РЕМЕСЛО

Народні майстри бережуть традиції нації

На традиційний культурно-мистецький захід "Малобілозерський ярмарок" минулої суботи з'їхалося, мабуть, пів-Запорізької області. Його зініціював творчий колектив з естетичної гімназії-інтернату "Дивосвіт" з Малої Білозерки, що спеціалізується на відродженні народного гончарського мистецтва.

Барвисте українське народне вбрання, ярмаркові традиційні національні дійства, різноманітні атракціони - на центральному майдані села свято народного мистецтва тривало впродовж цілого дня. Охочі могли потроху освоювати гончарську справу - на крузі, встановленому посеред ринкової площі, можна було під наглядом майстра власноруч виліпити горщик або макітру.

- На нашому ярмарку представлені творчі доробки народних майстрів: живопис - сільські пейзажі, вироби з бісеру, із соломки, національні вишиванки, - розказує про подію директор гімназії "Дивосвіт" Яніна Овсієнко. - Однак головними є вироби майстерні художньої кераміки нашої гімназії - доробки декоративно-ужиткового мистецтва, створені руками наших талановитих вихованців: куманці, вази, тарелі, горщики, глечики, макітерки і просто українські сувеніри, оздоблені національним орнаментом, поєднують у собі елементи класичних та сучасних керамічних технологій, а також засвідчують появу нового різновиду керамічного мистецтва - білозерської кераміки.

Вивчення і пропаганда національної й світової культурної спадщини перетворили гімназію "Дивосвіт" на важливий соціокультурний центр. Це унікальний навчальний заклад не тільки на теренах області, а й всієї України. Тут для вихованців створюють належні умови для якомога повнішого розкриття їхнього творчого обдарування, гончарство їм викладають провідні народні майстри. Скажімо, на ІІ Міжнародній виставці "Сучасні навчальні заклади", яка нещодавно пройшла в Києві, гімназія-інтернат презентувала свій унікальний досвід нестандартних підходів до розв'язання педагогічних проблем, здобула високе визнання фахівців і була відзначена золотою медаллю.