Що б таке з’їсти, аби схуднути — це риторичне питання чи не щодня постає перед більшістю українських жінок. Особливо актуальне воно влітку. І якщо одні в гонитві за стрункою талією переглядають свій раціон і зменшують кількість спожитих калорій, то інші в Інтернеті та глянцевих журналах вишукують різноманітні дієти. При цьому навіть не замислюються, що «сівши» на неправильну дієту, можна добряче підірвати здоров’я. Адже найчастіше панянки вирішують скинути «зайве»  попередньо не порадившись з лікарем та не зробивши відповідних аналізів. Ось, наприклад, така популярна останнім часом ананасна дієта. Її суть зводиться до того, що протягом двох днів потрібно споживати лише цей фрукт. За день бажано з’їдати майже два кілограми ананасів. У результаті можна позбутися двох зайвих кілограмів.

Звісно, фрукт цей смачний і корисний. Проте тут варто врахувати одну маленьку деталь — він не характерний для нашої географічної смуги. Тобто для українського організму ананас не що інше, як екзотика. І ось так одного дня примусити організм споживати лише екзотику, позбавляючи всіх інших корисних речовин, не можна. Оскільки результатом такого екстремального схуднення можуть бути не лише втрачені кілограми, а  й проблеми із підшлунковою залозою. Недаремно французькі фахівці з дієтології одностайні в тому, що людині бажано вживати фрукти та овочі, які виросли там, де народилася сама людина.

А тим, хто вирішив виправити результати багатоденного переїдання, варто запам’ятати, що головним негативним наслідком різкого схуднення є не лише втрата рідини в організмі, а й зниження м’язової маси тіла. Дієти, під час яких людина суттєво знижує кількість спожитої їжі, небезпечні для організму ще й тим, що у людини з’являється втома, роздратованість, а інколи навіть депресія. 

Також наївні в своїх думках ті, хто вважає безпечною так звану «безсолеву» дієту. Адже зменшення кількості солі може призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, а також захворювання на цукровий діабет другого типу. Виведення ж із щоденного раціону овочів та фруктів може спровокувати головний біль, загальну слабкість, тощо.

Вчені, керуючись проведеними дослідженнями, зазначають, що безвуглеводні та білкові дієти,  також можуть спровокувати негативні наслідки для здоров’я людини — підвищення кров’яного тиску, ризик розвитку атеросклерозу, пов’язаний з високим рівнем холестерину. Ось так і виходить, що побічні властивості дієт в майбутньому можуть бути значно більшими, ніж швидка втрата кількох зайвих кілограмів. Загалом найкраща дієта, як зазначає директор Інституту харчування Олег Швець, — це збалансоване харчування. Дотримуючись його, не доведеться  різко худнути, адже людина, яка постійно слідкує за своїм раціоном харчування, вигляд має гарний і не повнішає.