СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Прем’єр-міністр Микола Азаров переконаний, що гасло «Все краще — дітям» має бути не лише гучними словами. Саме тому він зажадав від МОЗ та Держспоживінспекції запровадити постійний моніторинг перевірки якості продуктів харчування, які постачають влітку до дитячих закладів. 

«УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі, як громадяни оцінюють якість побутових, санітарно-гігієнічних, освітніх та інших умов у дошкільних закладах. За повідомленням управління взаємодії з громадськістю центру, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 1646 звернень з питань освіти загалом, а 318 з них стосувалися роботи саме дошкільних закладів.

Аби перебування в дитсадку було малечі в радість, дорослі мають подбати про все і заздалегідь. Фото Володимира ЗAЇКИ

Більш як половина заявників — батьки дошкільнят, які скаржилися на неможливість влаштувати синів і дочок у дитсадки. А отже, на неналежний розвиток мережі цих закладів у місцях проживання дітей дошкільного віку. Розповідали, що багато дитсадків закриваються, а деякі приміщення бізнесмени відмовляються повертати з довгострокової оренди для використання за призначенням. Тата й мами наголошували, що потрібно будувати нові дошкільні заклади, аби місць у них вистачило всім дітям. Решта ж батьків мали запитання щодо створення належних умов для перебування дітей у дитсадках та збереження фізичного і психічного здоров’я дошкільнят.

А тата й мами з деяких родин поскаржилися на те, що їх змушують здавати чималі гроші на ремонт приміщень. Зокрема керівництво ДНЗ «Колосок» у Луцьку вимагало від батьків сплатити по 500 гривень на ремонт санвузла молодшої групи дитсадка «Сонечко», в іншому разі групу погрожувала закрити санепідемстанція. За інформацією управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації та управління освіти Луцької міської ради, відповідно до вимог законодавства про порядок надання благодійної допомоги та її використання, батьківський комітет прийняв рішення про призупинення збирання коштів на ремонт.

А жителька Обухова Київської області скаржилася на брак гарячого водопостачання в дитячому садку «Зірочка» з 24 квітня 2013 року. За інформацією виконавчого комітету Обухівської міської ради, забезпечення гарячою водою населення та комунально-побутових об’єктів міста було відновлено 30 квітня.

Є нарікання від батьків на необлаштованість прилеглої до дитячих садків території. Так, житель Києва звернувся з проханням облаштувати дитячий майданчик дитсадка № 439 тіньовими навісами (верандами). Управління освіти Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації надало відповідь, що видатків на облаштування тіньових навісів на території цього закладу в бюджеті в галузі «Освіта» на 2013 рік не передбачено. Але при коригуванні бюджету столиці таку можливість може бути розглянуто.

А жителька міста Куп’янська Харківської області скаржилася на неналежну якість харчування дітей у дитячому садку «Чебурашка». За інформацією Куп’янської міської ради, через проведення конкурсних торгів у лютому цього року була затримка постачання свіжого м’яса й риби до дитсадків міста. Станом на 1 березня договори з переможцями конкурсних торгів укладено, постачання продуктів харчування проводиться своєчасно.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 20 по 27 травня звернулися 10 408 заявників.

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.