СТОЛИЦЯ

У Києві рахують тепло за лічильниками і повертають плату за неякісні послуги
 

Київ переходить на облік комунальних послуг за фактом споживання. Тобто комунальники взяли курс на встановлення будинкових лічильників. А отже, й на оплату послуг за їх показниками. Справа, безумовно, хороша. Але на початку року, не пояснивши вчасно киянам про свої дії, викликали шквал запитань і скарг на свою адресу. Нині ж намагаються «виправитися». Як зауважили в комунальному підприємстві «Головний інформаційно-обчислювальний центр», зважаючи на звернення жителів міста, комунальники вирішили розмістити додаткову інформацію в платіжках.

— У рахунках за січень 2012 року розміщено інформацію щодо розміру тарифу за послуги централізованого опалення за 1 Гкал залежно від терміну оплати (не пізніше або після 20 числа місяця, що настає за розрахунковим) щодо кількості спожитих Гкал та розрахункової вартості квадратного метра опалювальної площі, — повідомив директор КП «ГІОЦ» Станіслав Каплуненко.

Справді, якщо в будинку є лічильник, то в платіжках зазначено, скільки гігакалорій тепла подано в квартиру і де шукати цю цифру. І все-таки в людей ще виникають запитання.
 

— Чому в січневій платіжці вказано більший тариф за опалення, ніж у грудневій? — із таким запитанням звернулася до редакції киянка Марія Харченко, принісши обидва документи. — Адже ми платимо за лічильником!

Ми подивилися — справді, тариф вищий. Але відразу знайшли й причину цього «подорожчання». У грудні до квартири подали 0,9618 гігакалорії тепла, а в січні — вже 1,2302. Якщо розділити ці гігакалорії на майже 71 квадратний метр її квартири — отримаємо суму тарифу. Але літнім людям буває важко одразу розібратися, де яку цифру шукати. Тож комунальникам варто набратися терпіння і пояснювати людям, які звертатимуться із запитаннями, що в тих платіжках написано.

Прес-служба КМДА нагадала, що у домах, обладнаних будинковими засобами обліку теплової енергії, нарахування оплати за централізоване опалення здійснюється за показниками лічильників, причому тільки в опалювальний період. Отже, в теплу пору року «напруга» на гаманці киян буде меншою. До всього, тепер людям, у будинках яких є лічильники тепла, легше проконтролювати, наскільки добросовісно комунальники обігрівають приміщення. Якщо комунальники недотоплюватимуть, то й споживачі недоплачуватимуть. Так, повідомляє ГІОЦ, за надану не у повному обсязі послугу централізованого опалення житлові організації в січні перерахували киянам 867,8 тис. грн.

Фахівці пояснюють, що нормативним є безперебійне надання послуг з централізованого опалення протягом усього опалювального сезону. Допустиме відхилення — 12 годин на добу один раз на місяць. Нормативною вважається температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) 18°C (у наріжних кімнатах 20°C). Допустиме відхилення — 12 годин на добу раз на місяць. Оплата зменшується на 5% за кожний градус відхилення від 18°C до 12°С в житлових приміщеннях (у наріжних кімнатах від 20°C до 14°C) протягом усього терміну «недотопів». Якщо ж вона опускається нижче 12°C (у наріжних кімнатах нижче 14°C), плату за опалення взагалі не мають права брати.