ФОРУМ

У Закарпатті пройшов з’їзд нейрохірургів країни

Протягом чотирьох днів в Ужгороді проходив V з’їзд нейрохірургів України, в якому взяли участь 346 учених і лікарів. Поряд із вітчизняними фахівцями були гості з 15 європейських країн, а також США. Скликання високого форуму в місті над Ужем стало визнанням авторитету, здобутого Закарпатським центром нейрохірургії та неврології, однойменною кафедрою Ужгородського національного університету.

— Іноземне представництво на V з’їзді не йде в жодне порівняння з попередніми, коли гостей з-за кордону просто не було, — сказав директор Закарпатського центру, доктор медичних наук професор Володимир Смоланка. — У засіданнях брали участь провідні нейрохірурги Європейського континенту, а почесними гостями стали президент Європейської асоціації нейрохірургів та голови двох її комітетів.

У програмі — нагальні питання нейроонкології, малоінвазивної, судинної, спінальної та відновної нейрохірургії, а також нейрохірургії дитячого віку та лікування нейротравм. Фахівці Закарпатського центру, у якому проводиться близько 900 операцій за рік, із яких понад 100 — особливої складності, ділилися власним досвідом.

— За 7 років існування центру освоїли такі види хірургічних втручань, багато з яких не здійснюють в інших регіонах, — додає Володимир Смоланка. — З інших областей до нас скеровують хворих, якщо йдеться про складні аневризми, хірургію основ мозку (пухлини шлуночкової системи), лікування больових синдромів (невралгія трійчастого нерва). Останнім часом взялися й за епілепсію.

Закарпатські нейрохірурги ознайомлювали гостей зі своїм центром. Не приховували, що покладають великі надії на реконструкцію нового корпусу. Тут діятимуть три нові операційні, розширять реанімаційне відділення. Побудовано бункер для лінійного прискорювача, який дасть змогу здійснювати не лише хірургічні втручання і хіміотерапію, а й радіотерапію і радіохірургію. Для завершення цих робіт на останній сесії Закарпатської облради депутати виділили ще 800 тисяч гривень.

— Надалі справа за оснащенням корпусу сучасною апаратурою. Очікуємо підвищення якості надання допомоги хворим з інсультом — відкриваємо для таких окремий блок. Ми створюємо таку структуру, яку Європейська асоціація неврологів визнала оптимальною, — сказав Володимир Смоланка.

— Вітчизняна нейрохірургія стрімко розвивається, в країні існують центри, які за своїм оснащенням нічим не поступаються кращим клінікам Європи, — зазначив головний нейрохірург МОЗ України Євген Педаченко. — В них проводиться широкий спектр нейрохірургічних втручань, а загалом наша нейрохірургія зорієнтована на надання невідкладних видів допомоги. Лікарі рятують життя людини, зокрема, при черепно-мозкових і спинномозкових травмах, інсультах. Ці види допомоги є високотехнологічними і становлять близько 85 % нейрохірургічних операцій. Решта — оперативні втручання при судинних захворюваннях, пухлинних ураженнях, спінальній патології тощо. Загалом у країні щороку проводять кілька десятків тисяч операцій.

Водночас учасники з’їзду говорили й про збільшення їхнього діапазону, вказували на те, що вітчизняна медицина перебуває на етапі впровадження нових для неї видів лікування при захворюваннях вегетативної нервової системи. Швидкими темпами розвиваються методи нейромодуляції, які при незначному травмуванні є дуже ефективними. Саме ці методи допомагають людям при невиліковних, як вважалося раніше, захворюваннях.

— Низка нейрохірургічних центрів країни за своїм оснащенням і кадровим потенціалом не поступаються кращим клінікам Європи, — наголосив Євген Педаченко. — Попри всі труднощі, що є в державі, фінансування з року в рік поліпшується. За п’ять років після попереднього з’їзду створено чудові нейрохірургічні центри у Донецьку, Львові та Одесі, відділення в більшості регіонів теж значно просунулися у розвитку. Наше завдання — довести вітчизняну нейрохірургію до світових стандартів. Українські фахівці повинні працювати за клінічними протоколами — єдиними правилами надання клінічної допомоги, за якими діють нейрохірурги в усьому світі. З цієї метою на з’їзді прийнято і класифікатори оперативних втручань і табель оснащення нейрохірургічних відділень.

На з’їзді статут Асоціації нейрохірургів України привели у відповідність до європейських норм, а її президентом обрали Володимира Смоланку.

Новообраний президент Асоціації нейрохірургів України Володимир Смоланка зустрівся з журналістами після з’їзду. Фото автора

ДОВІДКА «УК»

Асоціацію нейрохірургів України засновано 26 листопада 1993 року в Києві. Вона об’єднує майже 800 фахівців у 32 осередках. На XI Міжнародному конгресі нейрохірургів, який пройшов у 1997 році в Амстердамі, українську асоціацію прийнято до Європейської асоціації та Всесвітньої федерації нейрохірургічних товариств.