№10 (7408)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Членство в Євросоюзі: не «якщо», а «коли»

     Україна дуже чітко розуміє, що потрібно зробити й у якій послідовності, аби якнайшвидше стати членом Євросоюзу. На цьому у  промові перед засіданням уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль
    Він акцентував на тому, що нині держава завершує виконання семи рекомендацій Європейської комісії, які дадуть змогу здійснити наступні кроки для інтеграції.

  • Павло КУЩ

    Не святі у Святих горах

     Наприкінці грудня президентським указом було призупинено громадянство окремих представників упц мп, серед яких настоятель Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині митрополит арсеній (в миру ігор яковенко). І це ще один задокументований факт того, що війна і спроби росії загарбати Україну тривають не місяці, роки й навіть не століття, а тисячоліття. Бо ще відомий козацький полковник Іван Богун в часи Хмельниччини робив кілька спроб витурити з тодішнього Святогірського чоловічого монастиря московську сторожу і ченців московської патріархії, які поступово привласнювали тамтешні землі вольностей запорозьких козаків на берегах Сіверського Дінця.

  • Роман КИРЕЙ

    Грім на цвинтарі розстріляних ілюзій

     Про Василя Симоненка ніби сказано багато, але щоразу, коли береш до рук книжку віршів, відкриваєш для себе його нові грані як поета, людини, земляка і сучасника. Належав він, як прийнято вважати, до покоління шістдесятників і став виразником того духу. Проте й нині присутність Василя відчувається. І не тільки у віршах, сповнених бунтарства, пристрасної любові, такої зрозумілої людської муки. І не тільки в тиші його робочого кабінету в редакції колишньої «Черкаської правди», а й у яскравих спогадах сучасників.

  • Микола ШОТ

    Доти на подвір’ї та пампухи з рибою

     Так склалося, що населені пункти навколо Тернополя сформували свої територіальні громади. Тим часом до міської громади доєдналися кілька сіл колишнього Зборівського району. До деяких треба подолати з обласного центру 20—30 кілометрів. В окремих не нарахуєте навіть 100 дворів. Але це села з багатою історією, смачною та своєрідною місцевою кухнею, гарною природою вздовж річки Серет чи її приток.

  • Життєве кредо Олександра Погребиського: «Ніколи… Ніколи не здавайтесь!»

    Те, що воїни, які пройшли горнило війни з росією із 2014 року, неодноразово бралися до написання спогадів, дедалі частіше стає трендом сучасності. Їм є що сказати суспільству, їхній рентгенівський зір і загострені відчуття змушують знятися з ручного гальма тих читачів, які до 24 лютого минулого року сприймали АТО/ООС за щось далеке для себе.