№11 (7409)

  • Ректор Одеського державного аграрного університету, доктор ветеринарних наук, професор Михайло Брошков: «Наш університет — простір необмежених можливостей аграрної Одещини» (у межах культурно-інформаційного проєкту Державного архіву Одеської області)

     У лютому 2023 року Одеський державний аграрний університет відзначатиме 105-річчя. Це не лише вагома дата в історії держави й Одещини, а й велика відповідальність колективу нашого вишу, який мені випала честь очолити 2019 року. А кожен ювілей ОДАУ — це свято багатьох науковців та викладачів, які своїми здобутками примножували і примножують його славу; тисячі студентів, якими завжди пишаємося; тисячі випускників, які заклали основи сучасного обличчя університету, що завжди був і залишатиметься символом утвердження цінності свободи, зміцнення ідеалів і принципів національно-культурної ідентичності українців.

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Трагедія у Дніпрі: росія несе лише смерть

     Уся Україна й весь цивілізований світ оплакують жертв ракетного удару російських терористів по багатоповерхівці у Дніпрі, моляться за врятованих, які опинилися в лікарнях, і сподіваються на успішний порятунок тих, хто залишається під завалами.
    14 січня смертоносне російське залізяччя зруйнувало 72 квартири, пошкодило понад 230. На час, коли вчора верстали номер, за повідомленням Дніпропетровської обласної військової адміністрації, кількість загиблих зросла до 40, серед них троє дітей. Доля близько 30 мешканців будинку залишалася невідомою, пошук людей під завалами тривав.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    У ЄС готуються ухвалити десятий пакет санкцій проти агресора

     У   Єврокомісії працюють над десятим пакетом санкцій проти росії, який планують ухвалити до саміту Україна — ЄС, що має пройти 3 лютого. Про це кореспонденту «УК» розповіли джерела в дипломатичних колах у Брюсселі.
    Минулого тижня очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС збирається запропонувати нові санкції і проти білорусі за причетність до російської агресії в Україні. 

  • Олег ГРОМОВ

    Позапланові перевірки бізнесу: кого можуть стосуватися

     Постанову №1363, норми якої дають змогу під час дії воєнного стану проводити позапланові перевірки бізнесу, Кабінет Міністрів ухвалив торік у грудні. «Урядовий кур’єр» вирішив з’ясувати, що саме перевірятимуть і чого очікувати підприємцям.
    Нагадаємо, із 24 лютого 2022 року, тобто з початку широкомасштабної війни, в Україні діє мораторій на будь-які перевірки бізнесу. Але далі ухвалювали інші нормативно-правові акти. 3 березня Верховна Рада ухвалила закон №2118,  яким запроваджено табу на будь-які податкові перевірки. Державна податкова служба мала призупинити й ревізійні заходи, які вона в той чи той спосіб розпочала.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Автентичність зберігає різноманіття

     Купуючи тваринницьку продукцію, навряд чи хтось замислюється про відповідну породу худоби: молоко  — то й молоко, м’ясо — то й м’ясо, сир —то й сир. Хіба що окремі гурмани або допитливі вряди-годи можуть поцікавитися. А цивілізовані країни весь час підкреслюють унікальність виробленої сільськогосподарської продукції. До прикладу, у Франції певні види сирів виготовляють лише з молока місцевої нормандської породи корів, в Іспанії для виготовлення знаменитого хамону використовують тільки свиней іберійської породи.

  • Керівник селекційного центру Полтавського державного аграрного університету Володимир ТИЩЕНКО: «Наші районовані сорти пшениці морозів не бояться»

     Минулий рік, особливо його друга половина, був несприятливим для вирощування зернових сільськогосподарських культур. Коли вже треба було збирати врожай, на Полтавщині постійно дощило. Місцеві аграрії доклали титанічних зусиль, щоб перевезти його з поля, а потім провести осінню посівну кампанію.
    Волога тепла погода на початку зими створила ніби тепличні умови для озимини, але в січні 2023-го прийшли морози, а снігу на полях немає.