№17 (7415)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Країна достойно пройшла половину зими

     «Маємо достатньо ресурсів для продовження і завершення опалювального сезону в нормальному режимі. У газосховищах зберігається майже 11 мільярдів кубів газу, а на складах — майже 1,2 мільйона тонн вугілля. Уряд днями дозволив держкомпанії НАК «Нафтогаз України» залучити грант від ЄБРР на суму майже 189 мільйонів євро. Це кошти на імпорт додаткових обсягів газу», — цитує слова очільника уряду департамент комунікацій Секретаріату Кабміну. За словами Прем’єра, стан енергосистеми залишається складним, але контрольованим.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Євросоюз не збирається зупинятися в підтримці

     Міністри закордонних справ країн-членів ЄС під час зустрічі у Брюсселі погодили надання сьомого траншу  обсягом 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру на військову допомогу Україні. Про це на пресконференції, яка відбулася після завершення зустрічі глав зовнішньополітичних відомств, повідомив верховний представник з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС Жозеп Боррель.

  • Керівник Національної філармонії Михайло Швед: «Тримаймо ідеологічний фронт!»

     Рік, що минув, ознаменувався активною ротацією керівних кадрів мистецьких інституцій. По завершенні терміну контрактів директорів театрів, музеїв, навчальних закладів тощо колективи очолили виконувачі обов’язків директора (відповідні конкурси відбудуться вже після перемоги). В. о. генерального директора Національної філармонії став Михайло Швед, і це призначення видається одним з найперспективніших. 

  • Павло КУЩ

    Запланована лютнева лють

     «Українські захисники відбили атаки біля 11 населених пунктів Донецької і Луганської областей. Ворог вів безуспішні наступальні дії на лиманському, авдіївському та запорізькому напрямках. Продовжує наступальні дії на бахмутському напрямку. На інших — веде оборону».
    Щоденні лаконічні зведення Генштабу ЗСУ, за якими стоять жорстокі бої, само собою, періодично змінюються. Проте незмінним вже тривалий час залишається оцінка ситуації про безуспішність наступу рашистів на Донбасі. 

  • Від професії до місії

     Уранці 6 березня 2022-го 42-річний підприємець Олександр Чикмарьов намагався вивезти з окупованої Бучі родину — дружину Маргариту і двох синів. У той час на трасі стояв ворожий БМП. Всупереч усім людським законам, вороги відкрили вогонь по цивільній машині з написом «ДІТИ». Дружина й діти Чикмарьова згоріли в ній живцем. А самого Олександра вибуховою хвилею викинуло з автомобіля. Пізніше його знайшли працівники розташованої неподалік пожежної частини й викликали медиків-волонтерів. Надавши першу допомогу, лікарі доправили його до бучанської лікарні, а звідти добровольці перевезли до Києва, бо він потребував екстреної непростої операції.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Тут живуть віра та надія

     У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни в селищі Клевань наших захисників повертають до активного життя з 2014-го. Нині з ініціативи Міністерства охорони здоров’я за підтримки ВООЗ та уряду Великої Британії саме на цій базі створили перший в Україні Національний центр реабілітації при травмах спинного мозку, тож можливостей у медиків значно побільшало. Як і в самих пацієнтів.        

  • Роман КИРЕЙ

    На віку як на довгій ниві

     Красенівка Золотоніського району на Черкащині — село знамените. І не тільки тим, що тут народився славетний український богатир Іван Піддубний. Жителі цього куточка Шевченкового краю завжди славилися силою та витривалістю, міцним здоров’ям, а багато з них доживали до глибокої старості. Ось і прадіди Івана Піддубного (по матері Науменки) були довгожителями. Нині ж найстаршою в селі називають Тетяну Тимофіївну Ласкаву, якій у січні виповнилося 100 років.