№19 (7417)

  • Три виклики для фінансової підтримки

     Одне з головних завдань Координаційної платформи донорів для України — забезпечення прогнозованої, ритмічної бюджетної підтримки у 2023 році. Допомога у фінансуванні дефіциту бюджету критично необхідна для України, щоб мати змогу забезпечувати соціальні видатки. На цьому наголосив учора Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у виступі під час першого засідання Керівного комітету багатосторонньої Координаційної платформи донорів для України, повідомляє департамент комунікацій Секретаріату КМУ.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    ЄСПЛ розглядатиме справу «Україна та Нідерланди проти росії»

     Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі в рішенні у справі «Україна та Нідерланди проти росії» визнав її «частково прийнятною». Суд встановив, що «території на сході України захопили сепаратисти, і з 11 травня 2014 року та щонайменше до 26 січня вони були під юрисдикцією російської федерації», йдеться у пресрелізі ЄСПЛ. Так суд визнав часові й територіальні межі окупації, яку здійснює росія на окремих територіях на сході України. Після цього рішення Велика палата може перейти до розгляду справи по суті за більшістю її пунктів.

  • Олег ГРОМОВ

    У пошуках робочого місця

     Ситуація з безробіттям і у світі, і в Україні на початку 2023 року дедалі більше ускладнюється. За інформацією Міжнародної організації праці, кількість робочих місць 2023 року скоротиться на 1,5%. І це ще не все: багатьом потенційним працівникам доведеться погоджуватися на роботу нижчої якості, часто з дуже низькою заробітною платою і з недостатньою кількістю робочих годин.

  • Микола ШОТ

    Мій син — «кіборг»

     У січні вісім років тому, захищаючи донецьке летовище, поліг Іван Вітишин із села Велика Лука неподалік Тернополя. На фронт зголосився сам, у званні старшого сержанта служив у 80 окремій аеромобільній бригаді.  Він дуже любив своїх трьох донечок. Загинув, тримаючи в руці світлину, на якій зображено його дівчаток: Софію, Лесю та Марічку, яким тоді було відповідно 17, 15 і 12 років.

  • Ботанік Віктор Самородов: «Сад божественних рослин» нагадуватиме збірку божественних пісень Сковороди»

     У Полтаві з торішнього грудня з’явився сад божественних рослин. Так символічно назвали реконструйовану з нагоди 300-річчя Григорія Сковороди локацію дендропарку Полтавського державного аграрного університету. Про історію створення саду, його особливості та інші зелені оази у краї «Урядовому кур’єру» розповів голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства, доцент кафедри захисту рослин ПДАУ Віктор САМОРОДОВ.