№51 (7449)

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    У ЄС готують перші кроки для конфіскації російських активів

     Конфіскація російських закордонних активів на повоєнну відбудову України — одна зі складових української формули миру, яку під час голосування в Генасамблеї ООН наприкінці лютого підтримала 141 країна. Проте політичної підтримки для реалізації цього кроку недостатньо. Адже конфіскація активів приватних осіб і державних закордонних резервів російського центробанку має відбуватися відповідно до норм закону. Саме цих юридичних механізмів на національному та загальноєвропейському рівні Євросоюзу бракує, щоб почати конфіскацію заморожених активів для повернення їх Україні.

  • Індекс споживчих цін у лютому 2023 року

      За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у лютому 2023 року щодо січня становив 100,7%, за період січень–лютий 2023 року – 101,5%. За період січень 1998 року – лютий 2023 року – 2019,0%.

  • Олег ГРОМОВ

    Перестрахування ризиків за кордоном знову дозволено

     Понад рік тому в день повномасштабного вто­ргнення росіян регулятор призупинив можливість перестрахування ризиків за кордоном. 10 лютого 2023 року правління НБУ постановою №7 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18» заборону скасувало.
    Чи відчули полегшення компанії та їхні клієнти, намагався з’ясувати «Урядовий кур’єр».

  • Нацгвардієць 21-річний ветеран Назар Томашевський: «Наймерзенніше на війні — це запахи після бою»

     У лютому 2022-го Назарові було 20. Свій 21-й він зустрів в окопах і на цей час уже був учасником бойових дій та ветераном. Назара призвали до Нацгвардії восени 2021-го, до початку повномасштабного вторгнення він встиг пройти курс молодого бійця, а тоді важко захворів. Каже жартома, що на час початку війни саме виписався, тому фактично в армії перебував п’ять днів, розбирати автомат та поводитися зі зброєю навчився вже в окопах. Як і копати окопи з однією пожежною лопаткою на відділення. Під перехресним вогнем, каже, копали і руками, і ногами, і шифером...

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Хліб від Кобзаря

     Під пророче Шевченкове слово руки вправно вимішують тісто. Такого в місті ще не було. «Із хлібом від Кобзаря» — так назвали цю напрочуд теплу й зворушливу імпрезу її організатори: ЦНАП Рівного, фундація імені князів-благодійників Острозьких та ресторан здорового харчування Foodies.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Щоб з урожаєм були присадибні сотки

     Днями зустрів знайомого, який кілька років поспіль обробляє дві дачні ділянки неподалік Сум. Завдяки їм господар раніше не тільки забезпечував родину городиною, а й продавав на місцевому ринку. Розповів, що торік городнього сезону майже не було — війна сплутала всі плани, а земля залишилася необробленою. А ось цьогорічної весни сподівається якщо не надолужити згаяне, то принаймні виростити традиційний набір городини: картоплю, цибулю, моркву, столові буряки, зелень тощо.