№44 (7442)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Лікарні ремонтуватимуть та зводитимуть по-новому

     За рік повномасштабної війни росії проти України армія агресора вщент зруйнувала 174 медичні заклади, які доведеться відбудовувати з нуля, і ще 1151 істотно пошкодила. Якщо поділити суму цих цифр на кількість днів війни, то виходить, що рф щодня завдає ударів як мінімум по трьох медзакладах. Найбільше медична інфраструктура постраждала в Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях.

  • Постійна координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун: «Ми розгорнули другу за обсягами кампанію гуманітарної допомоги в історії ООН»

     Минув рік опору українців повномасштабній агресії ворога, сповнений не лише героїзму наших Збройних сил і всієї нації, а й непоправних втрат, які завдав нам «братній народ». Уся Україна і світ спостерігали за систематичним знищенням міст, цинічним використанням голоду й холоду як зброї та крадіжкою росіянами нашого майбутнього — українських дітей.
    Укрінформ поспілкувався з постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз БРАУН, щоб дізнатися, як протягом року головна міжнародна організація світу допомагала нам подолати виклики.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Заради цього воюємо

     Проєкт «Марія-90» знаково розпочато в день народження автора однойменного роману титана українських слова і духу Уласа Самчука, який народився і виріс у селі Дермань на Рівненщині. Саме він небайдужим художнім словом уперше розповів світові про Голодомор через долю української жінки Марії та її сім’ї. Роман написано у 1932—1933 роках. Тож 90-річчя величезної трагедії українського народу збігається з появою на світ цього унікального художнього твору. До речі, його вперше видали у Львові 1934-го, вдруге — 1941 року.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Він мріяв нагодувати здоровою їжею всіх людей

     Такі люди, як Семен Антонець (20.08.1935—3.03.2022), народжуються, щоб виконати на землі певну місію. Його покликанням було відродити в межах кількох сіл колишнього Шишацького, нині Миргородського району притлумлені агрохімікатами ґрунти, довівши їх до того фантастичного стану родючості, коли, за влучним висловлюванням українського письменника Миколи Гоголя, устромиш у землю дишло, і воно проросте.