№161 (7559)

  • Захисники отримуватимуть доплати під час війни

     За підсумками позачергового засідання уряду в середу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у соцмережах, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка унормовує доплати під час війни усім, кого залучено до захисту України. «Робимо все, щоб кожен, хто захищає Україну від російських окупантів, відчував підтримку й допомогу держави», — наголосив він.

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Якою має бути підтримка військових і ветеранів

     Світ уже впевнився, що українці — високопатріотична нація. Наші громадяни з початком повномасштабної війни росії проти України стали на захист рідної землі від кремлівських терористів, убивць, і продовжують самовіддано захищати Батьківщину, здобувати їй перемогу, знищуючи окупантів. У відповідь і держава повинна дбати про те, щоб люди, які виконують свій військовий обов’язок, могли отримувати всю належну підтримку й допомогу, а ті, хто його виконав, — якнайшвидше повернулися в цивільне життя й працювали на благо країни.   

  • Індекс споживчих цін у липні 2023 року

     За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін у липні 2023 року щодо червня становив 99,4%, за період січень–липень 2023 року – 104,0%. За період січень 1998 року – липень 2023 року – 2067,7%.

  • Перший віцепрем’єр­міністр України Юлія Свириденко: «За 10 років маємо повернути у використання 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель»

     Поміж ключових завдань для країни під час війни та упродовж доволі тривалого часу по її завершенні будуть розмінування й повернення у використання потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель. Від цього залежать і якісне повоєнне відновлення, і подальший розвиток національної економіки. Міністерство економіки разом з іншими відомствами й державними органами, місцевим самоврядуванням, міжнародними партнерами та експертами, фаховою спільнотою нині працює над підготовкою стратегії гуманітарного розмінування та формуванням ринку надання відповідних послуг.

  • Олег ГРОМОВ

    Кредитування населення: на що очікувати

     Нещодавно керівники Нацбанку України зазначили, що у третьому кварталі 2023 року фінансові установи планують значно послабити умови видачі кредитів населенню та бізнесу.
    А опитування головного фінансового регулятора кредитних менеджерів банків, проведене із 13 червня по 7 липня, показало, що такі позитивні відповіді надали фахівці 26 установ. Також менеджери банків зазначили, що вже третій квартал поспіль в Україні збільшується попит на іпотеку, а на споживчі кредити зросте у четвертому кварталі.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Щоб полтавці не шукали щастя за кордоном

     На Полтавщині розробляють Програму комплексного відновлення території Полтавської області та територій територіальних громад. Ця робота перебуває під постійним контролем обладміністрації. Днями заступник директора департаменту ОВА головний архітектор області Ірина Особік на нараді доповіла про зроблене в цьому питанні.

  • Микола ШОТ

    Як сонях між камінців

     У Марійському духовному центрі «Зарваниця» на Тернопільщині вже увосьме організували всеукраїнський пленер «Тобі, Богородице!». Зазвичай це живописний чи іконописний захід, хоча один з них було присвячено скульптурі. Нинішня мистецька подія теж мала особливість — уперше її учасниками стали лише художниці. Щоправда, очолив цей прекрасний колектив ініціатор пленеру заслужений художник України Микола Шевчук.