№173 (7571)

  • «Ця медаль — для мого народу!»

     У неділю у столиці Угорщини Будапешті завершився чемпіонат світу-2023 з легкої атлетики. Одним з найцікавіших на змаганнях вийшов фінал у стрибках у висоту серед жінок. Лідерка нашої збірної представниця ЗСУ дніпрянка Ярослава Магучіх із другої спроби взяла планку на висоті 2,01 метра і здобула перше в кар’єрі світове «золото».
    Це перша золота медаль для України на чемпіонатах світу з легкої атлетики за останні десять років і дванадцяте сумарно «золото» для України за всю історію ЧС.

  • Як зміниться система освіти

     Таких напрямів чотири: освітній менеджмент  (директор повинен стати проактивним менеджером освітнього закладу із чіткою візією та впровадженням інноваційних підходів до навчання, програму навчання для директорів, яка допоможе розвинути нові навички й досягти поставлених цілей, уже розробляють); педагог (необхідно переосмислити професію вчителя і створити умови для професійного розвитку, навчання, самореалізації, забезпечити гідну оплату праці, вчитель має бути насамперед щасливою людиною, яка мотивує учнів); освітній простір (школи мають стати сучасними просторами, де діти розвиваються як особистості, де створюють функціональні місця для комунікації й навчання); зміст та сенси освіти (цей пункт передбачає зміни до освітніх програм, формату навчання, викладання, в освітніх закладах діти мають не лише здобувати знання, а й розвивати soft skills — комунікабельність, стресостійкість, допитливість, емоційний інтелект, творити, генерувати ідеї, вчитися інтегруватися в нові галузі).

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    П’ять країн ЄС вимагають продовжити ембарго на імпорт нашого зерна

     15 вересня завершується термін чинності обмежень на імпорт українського зерна, яке ввів Євросоюз на вимогу п’яти країн-членів: Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Після того як російська окупаційна армія торік заблокувала роботу українських морських портів і відповідно експорт зернових з України, Брюссель на знак солідарності з Києвом оголосив про запровадження так званих шляхів солідарності. 

  • Перша олімпійська чемпіонка незалежної України фігуристка Оксана Баюл­Фаріна: «Коли треба було обирати, на чиєму ти боці, я обрала. Слава Україні!»

     Ми зідзвонилися з Оксаною БаюлКувечері після того, як російські війська завдали ракетного удару по Дніпру. Унаслідок чергової атаки пошкоджень зазнав спортивний комплекс «Метеор» — місце, де виросла українська фігуристка. Розповідаючи про своє дитинство і тренування у спорткомплексі, УкраїнуКйКвійну, спортсменка не стримувала сліз.

  • Олег ГРОМОВ

    Швидкі кредити: держава хоче допомогти і позичальникам, і надавачам

     У Національному банку України планують зробити ринок споживчого кредитування, тобто швидкі кредити більш орієнтованими на споживачів, більш захищеними та значно конкурентнішими. В НБУ наголошують, що фінкомпанії часто не перевіряють платоспроможність позичальників. Тому хочуть записати окремою нормою в нормативні документи обов’язкові вимоги щодо таких перевірок.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    «Життя ставить нас перед новими викликами»

     Після 24 лютого 2022-го чимало жінок із гарячих регіонів України приїхали до гостинного Дубна на Рівненщині. «Там, у чергах по гуманітарну допомогу, ми й перезнайомилися. Із Харківщини, Херсонщини, Київщини, Миколаївщини, Донеччини — різних регіонів. 

  • Василь БЕДЗІР

    Уж знову наповниться водою

     Торік Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС, і на нас чекає впровадження європейських директив, серед яких про водні ресурси. В їх реалізації у Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса зробили істотні кроки. Співучасник програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства, управління здійснило певні заходи, серед яких проєкт із запобігання й управління паводками в басейні річки Уж. На конференції, на якій підбито підсумки його реалізації, побував кореспондент «Урядового кур’єра».